Hlavní obsah

Pár dní po konci Bohemia Energy začali Písaříkovi přesouvat majetek

Foto: Seznam Zprávy

Vlastníci Bohemia Energy podnikali krátce po ukončení činnosti své firmy operace se svým majetkem. Na archivním snímku Jiří Písařík

Reklama

Od konce dodavatele energií Bohemia Energy uplynuly čtyři dny a majitelé firmy zahájili přesuny svého majetku. V případě realit je zastavil soud. Podnik po České spořitelně převedli pod poslední fungující firmu skupiny.

Článek

Ukončení činnosti oznámila Bohemia Energy manželů Jiřího a Hany Písaříkových ve středu 13. října. Uplynulo sotva pár dní a oba podnikatelé začali s přesuny části svých aktiv do jiných společností.

Převody majetku jsou jedním z důvodů, kvůli kterým ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal na Bohemia Energy trestní oznámení. Ze stejného důvodu se na Vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou obrátili i Piráti.

Bez ohledu na víkend podepsali Písaříkovi v neděli 17. října převod byznysu své společnosti Energie ČS na jinou jejich firmu Amper Market, vyplývá z dokumentů zveřejněných v obchodním rejstříku. Amper Market je jedinou společností ze skupiny Bohemia Energy, která neukončila činnost.

Společnost Energie ČS patřila původně České spořitelně. „Díky pádu Bohemia Energy to Spořka pěkně schytala nejen na sociálních sítích a v médiích, ale také na pobočkách a v klientském centru,“ připustila na sociální síti LinkedIn Daniela Pešková z představenstva banky.

Energie ČS se do skupiny Bohemia Energy dostala v říjnu 2020. Někteří z klientů se nechali slyšet, že kdyby o této transakci věděli dopředu, nikdy by do bankovního dodavatele energií nevstoupili. Zajímavostí je, že klientem Energie ČS byla dosud samotná Česká spořitelna.

Znepokojení klienti

„Spořitelna byla firemním klientem Energie ČS a nyní jsme v procesu hledání nového dodavatele energií,“ sdělil mluvčí banky Filip Hrubý. Otázku, jak banka vnímá převod byznysu Energie ČS na Amper Market, nekomentoval. Podle informací SZ Byznys však velcí korporátní klienti typu České spořitelny zvažovali vůči Písaříkovým kvůli přesunům majetku právní kroky.

Pouhý den po operaci s Energií ČS, tedy v pondělí 18. října, se v katastru nemovitostí objevily informace o přesunu pražských nemovitostí Písaříkových na lukrativních pražských adresách do předpřipravených prázdných firem. Akci však zmařil soud předběžným rozhodnutím.

Nedokončený převod se týkal domu v Nuslích a lukrativních bytů na Vinohradech a na Janáčkově nábřeží. K důvodům převodu majetku na jiné společnosti se Bohemia Energy do vydání článku nevyjádřila.

To však zdaleka nejsou jediné reality, které Písaříkovým patří. Hana Písaříková vlastní nemovitosti v Kouřimi a v Konojedech u Kostelce nad Černými lesy. Společně s Jiřím Písaříkem ovládají společnost Horse Park Kamenný Dvůr, které patří stejnojmenný jezdecký areál u Dobříše.

Sázka na koně

Tam má jiná firma Písaříkových Bohemia energy club ustájené koně. Jen účetní hodnota těchto zvířat je podle výročních zpráv přes 120 milionů korun. Za minulý rok se hodnota dospělých zvířat v majetku firmy více než zdvojnásobila. V areálu u Dobříše Písaříkovi pořádají parkurové závody.

Skupina Bohemia Energy za sebou nechala téměř milion klientů odebírajících elektřinu a plyn, kteří se po ukončení její činnosti přesunují k dodavatelům poslední instance. Bez energií tedy nezůstanou. Budou však muset platit výrazně více než dosud.

Společnosti Bohemia Energy a dalším firmám ze skupiny se přitom v minulých letech nedařilo špatně. Samotná Bohemia energy entity měla v součtu za minulé roky zisky ve výši 3,4 miliardy korun. Na účtech měly klíčové společnosti Jiřího a Hany Písaříkových na konci minulého roku dohromady 1,8 miliardy korun. Zároveň však měly koncernové podniky od klientů na konci roku 2020 vybrané zálohy za téměř sedm miliard korun, vyplývá z výročních zpráv.

„Společnosti skupiny Bohemia Energy ukončily činnost dobrovolně, nejsou tedy v platební neschopnosti. Přeplatky budeme vracet dle podmínek smlouvy a příslušných právních předpisů,“ ujišťovala den po ukončení činnosti firmy její mluvčí Hana Novotná.

Reklama

Doporučované