Hlavní obsah

„570 % zvýšení? Neuvěřitelné.“ Konec Bohemia Energy nedopadá jen na domácnosti

Foto: Seznam Zprávy

Konec Bohemia Energy ovlivnil i řadu firem.

Reklama

Řada firem nyní řeší nečekaně vysoké zálohy na energie. Náklady na elektřinu jim u dodavatelů poslední instance vzrostly o stovky procent. Některé podniky to může položit.

Článek

Vysoké ceny energií dopadají jak na domácnosti, tak na menší firmy a živnostníky. V tíživé situaci se ocitli především bývalí klienti končící společnosti Bohemia Energy, jejichž roční spotřeba nepřesahuje 360 MWh.

Nyní jsou v režimu poslední instance, kde platí mnohonásobně víc. Nově vypočtené zálohy za energie jsou likvidační nejen pro domácnosti, ale i pro firmy. Některé totiž nemusí zvýšené náklady na energie unést.

Zrušení fixací pro nás znamená nárůst cen energie o zhruba 300 procent a měsíční navýšení nákladů asi o 350 tisíc korun.
Radim, jednatel postižené firmy

Redakci se ozval pan Radim, který je majitelem firmy, jež zaměstnává desítky lidí a její provoz je energeticky náročný. To logicky znamená i vyšší výdaje, které kvůli odchodu od dodavatele Bohemia Energy narostly.

„Zrušení fixací pro nás znamená nárůst cen energie o zhruba 300 procent a měsíční navýšení nákladů asi o 350 tisíc korun,“ říká Radim.

Cena energie také tvoří asi 30 procent ceny jeho výrobků. Ceny výroby se však navýší i dalším. „Zdražují se energie, vstupy a rostou mzdy. Zdražování bude pokračovat. Od příštího roku výdaje za energie ještě narostou,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza s tím, že se náklady na energie promítnou i do cen zboží a služeb.

Podle podnikatele Radima se nyní nikdo nezabývá způsobem, jak ochránit nebo kompenzovat malé a střední firmy, které zdražení elektřiny a plynu zasáhlo. „Kvůli zdražení se dostávají do obrovských problémů a hrozí hromadné krachy,“ myslí si.

Mezi postiženými je i podnikatelka Romana, která od končící Bohemia Energy odebírala elektřinu do kanceláří, jejichž roční spotřeba činí 0,8 MWh. V úterý obdržela dopis ohledně měsíčních záloh od distributora poslední instance, kterým je v jejím případě společnost E.ON Energie.

„Zvedli mi je o 570 procent. Neuvěřitelné navýšení. Mé sestře, která odebírá elektřinu pro domácnost, navýšili zálohu jen o 30 procent,“ srovnává ceny paní Romana.

Vysokou zálohu se snažila hned řešit přímo s dodavatelem. Ten ovšem vyřizuje tisíce telefonátů denně a má přetížené linky. „Už více než týden trávím minimálně tři hodiny telefonováním, které nikam nevede. Když už se dovoláte, ozve se, že vám zavolá jejich obchodní oddělení,“ píše Romana. Nyní doufá, že se jí podaří co nejrychleji najít nového dodavatele, který jí nabídne nižší ceny.

Menší české firmy a subdodavatelé nyní také mají nízkou marži kolem dvou procent. Teď ji požerou ceny energií.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Nové zálohy na energie jsou pro firmy šokem především poté, co jejich podnikání omezila pandemie koronaviru. „Řada firem je dnes na nule a kvůli rostoucím výdajům za energie mohou jít do ztráty. Menší české firmy a subdodavatelé nyní také mají nízkou marži kolem dvou procent. Teď ji požerou ceny energií,“ předpovídá Prouza.

Skupina alternativních dodavatelů Bohemia Energy dodávala energie do 900 000 pracovních míst, kam spadali domácnosti, firmy i velkoodběratelé. Poté, co 13. října ukončila činnost, její klienty si přebrali dodavatelé poslední instance stejně jako zhruba 30 tisíc klientů společnosti Kolibřík Energie.

Podobným problémům se podle Prouzy dá do budoucna předejít. Nová vláda však musí připravit nový energetický zákon a posílit pravomoci Energetického regulačního úřadu. „ERÚ musí mít pravomoc posuzovat znalosti a důvěryhodnost managementu i majitelů a posuzovat smlouvy se zákazníky, aby v nich nebyly skryté kličky, jaké měla ve smlouvách Bohemia Energy,“ říká.

Dodavatelé poslední instance, kam patří společnosti ČEZ Prodej, Pražská energetika, E.ON Energie, Pražská plynárenská a innogy, však měli nakoupenou elektřinu a plyn jen pro své stávající zákazníky. Pro více než 930 tisíc odběratelů však museli nakoupit energie nově za aktuální tržní ceny.

Koncové ceny pro zákazníky tak reflektují aktuální situaci na trhu. Elektřina na burze Power Exchange CE tento měsíc vystoupala na 162 eur za MWh, což je za poslední rok o více než 200 procent výš. Na vysokých cenách se promítá zdražení emisních povolenek, zvýšená poptávka po energiích i vyšší cena uhlí.

Reklama

Doporučované