Hlavní obsah

Pardubice míří mezi elitu. V lize chtějí zůstat a stadion je závazek

Foto: Profimedia.cz

Pardubicím stačí udělat k postupu do první ligy poslední krok.

Reklama

Tradiční hokejové město jménem Pardubice dnes žije fotbalem. Případná výhra nad Vyšehradem by zdejší fotbalisty posunla k vítězství ve druhé lize a postupu mezi fotbalovou elitu. Město podporuje stavbu stadionu za 430 milionů Kč.

Článek

Původně v pardubických plánech útok na postupové příčky nefiguroval. Potom ale radnice schválila přestavbu stadionu a vedení klubu tak cíle přehodnotilo.

Takže aktuální plán je jasný: postoupit, v první lize se usadit. A postavit nový stadion. Což je pro toho, kdo se bez pořádného stadionu, splňujícího přísná kritéria, povinnost, ze které už se nevyvlékne.

Český profesionální fotbal se sice potýká s mnoha postkoronavirovými problémy, termínovka nejvyšší soutěže je úplně rozbitá a stále není zcela jasný model postupů a sestupů mezi první a druhou ligou. Ale prakticky ve všech variantách platí, že vítěz druhé ligy jde takříkajíc nahoru. S jednou jedinou výjimkou, a sice, že by nebyl dohrán kompletní program druhé ligy. V ní už přitom zbývá jen dnešní, pak poslední úterní kolo a navrch páteční dohrávka Třinec-Vlašim.

Ale zpátky k pardubickému letnímu stadionu, kolem kterého se také mnohé točí. O jeho rekonstrukci se na východě Čech hovoří už léta. A teď bude muset proběhnout, jinak by totiž Pardubice mohly postupu mezi elitu jednoho dne ještě litovat.

Pravidla jsou následující: Už v průběhu své první prvoligové sezony musí klub sehnat a prokázat finanční zajištění stavby, jakož i všechna potřebná úřední povolení. A také stavbu zahájit. Pokud se povede tohle všechno splnit, má pak na dostavbu další dva roky.

Když se něco z toho nepovede, měl by klub podle regulí nejvyšší soutěž opustit a ještě zaplatit pokutu tři miliony korun.

Navíc by Pardubicím mohl být odebrán status přidělené akademie, která má velký vliv na vzestup klubu v posledních letech a je pro jeho chod naprosto zásadní. Pardubice obdržely status regionální akademie, tím pádem dostávají od Fotbalové asociace ČR peníze na podporu mládeže. Akademie sice funguje pro celý pardubický region, většina hráčů v ní ale obléká právě dres FK Pardubice. Celkový rozmach klubu tak souvisí velkou měrou i se zřízením akademie.

Nevyhovující stadion byl hlavní příčinou skutečnosti, že před sezonou v desátém největším českém městě nad postupem nikdo moc nepřemýšlel.

Spíše se mluvilo o klidné sezoně bez starostí o sestup ve středu ligové tabulky. Jenže vše se změnilo v listopadu, kdy radní schválili přestavbu městského stadionu.

Pardubice měly na podzim i na hřišti výsledky více než dobré a tak se plán změnil: „Jdeme za postupem,“ znělo najednou sto kilometrů od Prahy.

Klub pokračoval v dobrých výkonech i v jarní části ligy a nedávno se vše pohnulo i s plánovanou rekonstrukcí. „Před dvěma týdny bylo vypsané výběrové řízení na zhotovitele stavby, to má uzávěrku v průběhu srpna. Věříme, že se najde firma, která za daných podmínek rekonstrukci provede a na podzim budou zahájeny stavební práce,“ popsal aktuální situaci Vít Zavřel, sportovní manažer FK Pardubice.

Zastupitelstvo schválilo stavbu, jejíž náklady by neměly přesáhnout 430 milionů korun.

„Je jasné, že takto nákladná investice má své zastánce i odpůrce. Na straně odpůrců vznikla na podzim podpisová akce proti stadionu, která se snažila vyvolat referendum na toto téma. Ta ovšem ztroskotala, protože Pardubice jsou sportovní město, lidé tady sport i fotbal chtějí. Ostatně fotbal tady má velkou tradici a troufám si i říci velkou podporu občanů našeho města,“ řekl Zavřel.

A když už je schválena stavba stadionu, říkají si v Pardubicích, že by bylo hříchem nedotáhnout postup k úspěšnému konci. „Je to stoprocentně náš závazek. S akcionáři jsme do klubu před lety vstoupili proto, abychom Pardubice vrátili do 1. fotbalové ligy. Pokud se povede boj o postup dotáhnout do konce, nechceme mezi elitu vstoupit na jednu sezonu. Chceme být jejím účastníkem dlouhodobě a s tím souvisí naše snaha, abychom měli pro fotbal konečně po mnoha desetiletích odpovídající zázemí. Stadion tady rozhodně nevyroste nadarmo,“ potvrdil Vít Zavřel.

Výraznou zásluhu na realizaci projektu nového fotbalového stadionu v Pardubicích má i předseda klubového představenstva Vladimír Pitter, jenž je zároveň i majitelem klubu. Pitter přitom stál u samého zrodu novodobého pardubického fotbalu. Klub totiž vznikl spojením tří různých týmů. FK Tesla Pardubice, FK Junior Pardubice a MFK Pardubice se spojily v roce 2008 a započaly novou éru pod jednotným názvem FK Pardubice.

Pitter má bohaté zkušenosti s řízením profesionálního sportovního klubu rovněž z hokejového prostředí. Majitel FK Pardubice totiž vlastnil pražskou hokejovou Slavii a skrze marketingovou firmu Remoex měl velmi blízko i k pardubickému Dynamu, které koneckonců chtěl nedávno i koupit. Nakonec se mu to ale nepodařilo a přednost tu dostal podnikatel Petr Dědek.

Vladimír Pitter má velikou zásluhu na vzestupu pardubického fotbalového klubu jakožto značky. Co se sportovní stránky týče, má velký podíl na tom, že FK Pardubice momentálně bojují o postup do nejvyšší ligy, současný trenér týmu Jiří Krejčí, na kterého z východu Čech chodí jen ty nejpozitivnější ohlasy.

Chvíli novinářům trvalo, než zjistili, že tým vede právě Jiří Krejčí, jelikož v oficiálních dokumentech figuruje jako hlavní trenér Jaroslav Novotný, protože Krejčí nemá potřebnou trenérskou profesionální licenci. Pardubice ale na sebe díky skvělým výsledkům upozornily a kouč Krejčí se dokonce stal nejlepším trenérem tohoto ročníku.

Na to, že Pardubice jsou schopny fungovat bez větší podpory třetí strany, má vliv rozumné financování klubu ze strany majitele a vedení. Pitter drží rozpočet klubu na uzdě a operuje v rozumných číslech. Vždyť ještě nedávno v týmu bylo několik poloprofesionálů a dodnes kapitán Jeřábek přes týden pracuje jako správce stadionu, a to je jeden z nejlepších hráčů ligy.

Podpoře se pardubickému klubu dostává i z vysokých pater českého fotbalu. Blízký vztah má s Pitterovým klubem Michal Blaschke, předseda pardubického Krajského fotbalového svazu a zároveň velmi blízký spolupracovník místopředsedy FAČR Romana Berbra. V kuloárech druhé ligy se tak mluví o významné pozici Pardubic ve fotbalovém zákulisí.

Pokud Pardubice druhou ligu vyhrají, může jim postup zhatit už jem nedokončení druhéligové sezony, ve které už prošel karanténou tým Třince.

„Vnímáme, že tento problém tady je a může se stát cokoliv. Obavy máme, ale příliš si je nepřipouštíme, protože je nemůžeme ovlivnit. Věříme ale, že se druhá nejvyšší soutěž odehraje v plánovaném rozsahu. Teď se soustředíme na to, abychom skončili na prvním místě, to je to, na co se v aktuálních dnech upínáme,“ doplnil Zavřel.

Reklama

Doporučované