Hlavní obsah

Pardubická radnice spustila pro páťáky projekt o zdravých vztazích v rodině

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubická radnice spustila pilotní projekt nazvaný Na počátku záleží, který má pomoci dětem ukázat zdravé vztahy v rodině. Páťáky čekají besedy se spoty, které ukazují hádky rodičů nebo nevšímavost dospělých k dětem.

Článek

„Nevystoupíme před žáky se suchou přednáškou, budou tam krátké hrané spoty s nábojem, podle mě jsou velmi dobře natočené. Akce podle mě efekt mít bude,“ řekl ředitel Poradny pro rodinu Pardubického kraje Roman Miletín.

Projekt se zaměřuje na žáky pátých tříd, tedy věk 11 až 12 let. Děti v tomto věku si už podle odborníků plně uvědomují dopad negativních rodinných vztahů, ale ještě je stále prostor jejich myšlenková schémata, názory a postoje měnit. Psychologové si děti, které doma nemají ideální prostředí, na besedách vytipují. Prostřednictvím školních psychologů jim pak diskrétně nabídnou pomoc.

„V první fázi s nimi budou pracovat školní psychologové. Je to jedna z možností, jak je vytipovat, oni sami často nepřijdou, jak je motivovat. Řada rodičů nedělá spoustu věcí záměrně, i jim je možné pomoci,“ řekl ředitel Pedagogicko-psychologické poradny Pardubice Jiří Knoll.

Ve spotech hrají herci Východočeského divadla, je jich šest, pět ze spotů je natočených z perspektivy dítěte, které vše sleduje. V jednom si malé dítě hraje, otec je zabraný do hraní počítačové hry, matka se staví na skok domů, přinese dítěti hračku a zase někam pospíchá.

V dalším spotu v parku otec vulgárně křičí na matku, že si občas může dát pivo, ať je zticha. V jednom z dalších videí je opět táta rozčilený, tentokrát mu vadí, že matka uvařila zdravou večeři, a on že není králík, který by měl chroupat zeleninu.

„Herci okamžitě na nabídku kývli. Videa simulují nejrůznější situace, v nichž se bezbranné děti často ocitají. Jsou natočena očima dítěte, které nemá možnost zasáhnout,“ řekl vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Iva Bartošová.

Projekt hradí město a soukromí dárci. Besedy se budou konat až do června příštího roku, radnice doufá, že pandemie je umožní všechny uskutečnit. Podle náměstka primátora Jakuba Rychteckého (ČSSD) by mělo jít o dlouhodobý projekt, na pilotní akci by měly navázat další ročníky. Město podporuje školní psychology částkou čtyři miliony korun ročně, dodal Rychtecký.

Reklama

Doporučované