Hlavní obsah

Pardubický kraj chce nechat opravit historický Dům u Jonáše v Pardubicích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj chce nechat opravit fasády, okna a dveře na historickém Domě U Jonáše. Budova slouží Východočeské galerii pro výstavy. Náklady se odhadují na milion korun bez DPH, hejtmanství na práce vyhlásí veřejnou soutěž

Článek

„Pokusíme se na to získat dotaci z programu Regenerace městské památkové rezervace, protože Dům U Jonáše patří k nejhodnotnějších objektům na pardubickém Pernštýnském náměstí,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Opravy by se měly uskutečnit během příštího roku.

Dům U Jonáše byl v původní podobě postaven na začátku 16. století, zřejmě ještě před požárem Pardubic v roce 1507. Unikátní sklípková klenba v přízemí je z období před dalším požárem v roce 1538. Poté došlo k sjednocení architektury historického centra v jeden celek, což dokládají i na tomto domě například obloučkové atiky a terakotová ostění oken. Renesanční malby jsou z konce 16. století. V 18. století dostal dům barokní fasádu od Jakuba Teplého se starozákonním motivem velryby polykající proroka Jonáše. V letech 1993 až 1994 byl dům celkově rekonstruován. Východočeská galerie zde sídlila v letech 1978 až 1990 a poté od roku 2000.

Památkově chráněný objekt postihla o Vánocích 2017 havárie rozvodů vody. Poškozeny byly i fresky a výtvarná díla. Dům byl několik měsíců zcela uzavřený, odstraňování následků trvalo tři roky, škoda činila přes tři miliony korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované