Hlavní obsah

Pardubický kraj má připraveno 155 projektů pro evropské dotace

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj má zatím na programové období 2021 až 2027 připraveno 155 projektů, na něž chce získat podporu z evropských fondů. Krajské portfolio zahrnuje akce s celkovými náklady více než deset miliard korun.

Článek

Seznam projektů včetně jejich harmonogramů a zdrojů financování se průběžně aktualizuje. „Jedná se o projekty uplatnitelné v Integrovaných územních investicích (ITI), v Regionálním akčním plánu (RAP), v individuálních výzvách nebo v dalších nových programech a finančních nástrojích. Mezi ně se řadí například ReactEU, Modernizační fond nebo Národní plán obnovy,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Do programu ITI 21+ byly vybrány projekty z oblasti kultury, informačních technologií a sociální oblasti. „Prioritou je pro Pardubický kraj projekt Zámek Pardubice. U projektu archeodepozitáře a pracoviště pro Východočeské muzeum v Pardubicích doufáme ve využití individuálních výzev,“ uvedl Ladislav Valtr (ODS), radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.

V Regionálním akčním plánu kraje se projekty zaměřují především na oblast středoškolského vzdělávání a speciálních škol, ale také na dopravu, sociální služby nebo zdravotnickou záchrannou službu. Figuruje mezi nimi například projekt části areálu bývalého podniku Perla v Ústí nad Orlicí, ve kterém by měly v budoucnu vzniknout ateliéry pro Střední školu uměleckoprůmyslovou. Areál je navíc zařazen mezi brownfieldy a splňuje kritéria pro podporu i z Národního plánu obnovy.

Součástí portfolia jsou také projekty pro program Interreg Česká republika - Polsko, které se věnují rozvoji území po obou stranách hranice. Prioritami jsou v tomto případě doprava, cestovní ruch, ale také integrovaný záchranný systém a životní prostředí.

Reklama

Doporučované