Hlavní obsah

Pardubický kraj připomene renesanci a Viléma z Pernštejna

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Pardubický kraj zastřeší akce spojené s výročím 500 let od úmrtí Viléma z Pernštejna a 500 let renesance ve východních Čechách. Poskytne na ně nejspíš i peníze ze svého rozpočtu.

Článek

„Kromě tradičních akcí, které se věnují Pernštejnům, vzniknou další,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.

„V současné době je ve výhledu třicet akcí od poloviny letošního roku do konce příštího roku. Věříme v tvořivost a že přijdou i nové nápady. Kraj počítá s tím, že v rozpočtu na kulturu nějaké prostředky dá, ale určitě se najde i soukromý sponzor,“ řekl Línek.

Výročí připadá na 8. dubna příštího roku. Do akcí se zapojí hejtmanství, město Pardubice, krajské kulturní instituce, Univerzita Pardubice, Národní památkový ústav i soukromé nebo neziskové subjekty, například Pardubický pivovar. Jméno Viléma z Pernštejna by se ve veřejném prostoru mělo objevovat už letos, příští a také přespříští rok. Všechny podrobnosti se postupně sdruží na webových stránkách, řekl Línek.

„Inspirovali jsme se ve Francii, kde si připomínali výročí úmrtí Leonarda da Vinci a 500 let renesance. Kromě kulturních institucí se do toho například zapojily restaurace, zahradnictví, organizace v cestovním ruchu,“ řekl Línek.

Pozornost k výročí by měly kromě jiného obrátit trojrozměrné prvky v ulicích Pardubic, ale i v jiných městech. Budou se zabývat oblastmi, v nichž Vilém z Pernštejna vynikal, například středověkým finančnictvím, právem, správou regionu, válečnictvím nebo rybníkářstvím.

„Lidé je budou potkávat ve veřejném prostoru, propojíme je mapou a hrou. Na přelomu 15. a 16. století byli Pernštejnové nejvýznamnější rod na našem území, aspirovali i na královskou korunu,“ uvedl kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.

Na seznamu jsou akce, které se konaly v minulosti, tentokrát budou víc akcentovat renesanci a výročí. Jsou mezi nimi muzejní noc, hradozámecká noc, divadelní festival Pernštejn(l)ove, pivovarské slavnosti nebo střelba z pernštejnských děl na pardubickém zámku.

Nová je například výstava Pernštejnské ženy a Evropa, která začne v září ve Štrasburku a přijde i do Pardubického kraje. V příštím školním roce dostanou prvňáci komiks Pět století na zubra neplatí, který pojednává o šlechtickém rodu a odkazuje na jeho rodový znak.

Reklama

Doporučované