Hlavní obsah

Paříž „zdobí“ ekologické a ne zcela diskrétní pisoáry. Místní proti nim plánují petici

Ekologické pisoáry v Paříži budí pohoršení, místní plánují sepsat petici.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Vlnu pohoršení vyvolala řada ekologicky šetrných pisoárů, které stojí v několika pařížských ulicích nedaleko katedrály Notre-Dame. Místní obyvatelé už o likvidaci netradičních pánských záchodků požádali město, plánují navíc sepsat petici.

Článek

Centrum Paříže nově „zdobí“ řada netradičních pánských záchodků, které nezakrývají téměř žádnou část těla. Na jejich uživatele tak vidí všichni kolemjdoucí, včetně dětí a četných turistů.

Podle autora projektu výrazně červené pisoáry ekologicky řeší čůrání na veřejnosti. Tvoří je box s předním otvorem pro příjem moči a s biomasou, která se právě díky moči postupně mění na hnojivo. To lze využít pro hnojení městských parků a zahrad.

„Na první pohled to vypadá jako dobrý nápad - ta skutečnost, že tyto pisoáry mohou sloužit i dalším účelům. Mám ale jisté pochybnosti - kvůli tomu, že nejsou úplně diskrétní. A také nevím, jak bude v budoucnu řešena otázka zápachu,“ řekl agentuře Reuters jeden z kolemjdoucích turistů.

Rezidentům ale kromě designu pisoárů a možného zápachu vadí i jejich umístění. Jeden ze záchodků stojí pouhých 20 metrů od základní školy a podle místních by mohl lákat exhibicionisty.

Obyvatelé čtvrti, do níž byly pisoáry umístěny, už městský úřad oficiálně požádali o jejich likvidaci. Plánují také sepsat petici.

Reklama

Doporučované