Hlavní obsah

Paříži hrozí záplavy, řeka Seina se vylévá z břehů a úřady přerušily říční dopravu

Podle výstrahy meteorologů může k záplavám dojít ve třiceti departementech po celé Francii (video: AP).

 

Reklama

Francii sužují prudké deště již od počátku ledna. Situace se nelepší a nyní hrozí záplavy ve třiceti departementech po celé zemi. Hladina řeky by mohla do středy dosáhnout na 5,7 metru. Úřady uzavřely nábřeží a přerušily říční dopravu.

Článek

Pařížská řeka Seina stoupá a říční doprava musela být přerušena. Místní radnice uzavřela také nábřeží a silnice podél břehu řeky od východu hlavního města a v oblasti kolem Eiffelovy věže. Hladina vody stoupla nejméně o 3,3 metru, než je obvyklý stav.

Podle předpovědi počasí se očekává, že voda bude v příštích dnech stoupat i nadále. Francii mají zasáhnout prudké deště a meteorologové varují před možnými povodněmi. Uvedl to v úterý francouzský deník Le Figaro na svém webu.

„Hladina Seiny nadále stoupá. U Slavkovského mostu v pondělí dosáhla 4,57 metru, dnes by mohla překročit pět metrů a ve středu 5,7 metru,” uvedl list.

Stav hladiny ale ještě není tak nebezpečný jako tomu bylo v historii. V roce 1910 hladina Seiny vystoupala na 8,62 metru - a to v metropoli způsobilo katastrofální záplavy. V roce 1955 řeka dosáhla 7,10 metru a 6,10 metru v červnu 2016.

Záplavy v důsledku prudkých dešťů hrozí podle výstrahy meteorologů z úterního rána ve třech desítkách francouzských departementů. A to od Normandie k alpským řekám, od úpatí Pyrenejí k Rýnu. Tam hrozí nebezpečí, že se řeka vylije z břehů v důsledku tání sněhu.

Reklama

Doporučované