Hlavní obsah

Demonstranti se v Paříži střetli s policií. Odmítají nový bezpečnostní zákon

Foto: Profimedia.cz

Stoupenec hnutí žlutých vest v jedné z pařížských ulic.

Reklama

V sobotu ve Francii proběhly rozsáhlé demonstrace. Desítky pařížských demonstrantů v kapucích zaútočily na pořádkové síly, ničily výlohy obchodů a zapalovaly auta.

Článek

Ve Francii v sobotu vyšly do ulic tisíce lidí proti návrhu nového bezpečnostního zákona a proti některým brutálním zásahům policie. Protestující se rozhodli přidat k již naplánovaným demonstracím odborů proti nezaměstnanosti a sociální nejistotě. Pochody se uskutečnily ve zhruba 90 francouzských městech.

Sobotní dění v Paříži začalo pokojně, po čase ale propukly střety mezi skupinkami demonstrujících a policií. Většina z těchto nespokojenců měla zakrytý obličej a někteří kladivy vytrhávali dlažební kostky. Policie podle agentury Reuters odpovídala slzným plynem. Větší města jako Marseille či Lyon hlásí protesty v klidném duchu.

Pařížských událostí se zúčastnili také stoupenci hnutí žlutých vest. To vzniklo v listopadu 2018 proti vládním daňovým reformám, které podle něj příliš dopadaly na dělnickou a střední třídu, píše agentura AFP.

Demonstranti protestují proti brutálním zákrokům policie a záměru prezidenta Emmanuela Macrona zavést změny v bezpečnostní politice. Návrh bezpečnostního zákona by podle nich omezil občanské svobody. Na transparentech se objevovala hesla „Francie, země práva policie“ nebo „Stáhněte bezpečnostní zákon“.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin na Twitteru informoval, že policie v sobotu odpoledne při protestech v Paříži zatkla 22 lidí. Dále poděkoval mobilizovaným policejním silám, které musí někdy násilným osobám čelit. Minulou sobotu proti zákonu vyšlo podle organizátorů demonstrací do ulic až půl milionu lidí. Podstatně menší protesty se uskutečnily i v polovině listopadu.

V pondělí francouzská vláda oznámila, že přepíše nejspornější část zákona. Jedná se o článek 24, který by zakazoval médiím zveřejňovat záběry a fotografie, na nichž by bylo možné identifikovat příslušníky bezpečnostních složek. Část demonstrujících a aktivistů však žádá kompletní stažení zákona. Bývalý levicový kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon vyzval v Marseille vládu, aby „hodila zákon do koše“.

„Míříme ke stále významnějšímu omezování svobod. Neexistuje pro to žádné ospravedlnění,“ cituje Reuters obyvatelku Paříže Karine Shebabovou. Jiný z demonstrantů prohlásil, že Francie má ve zvyku omezovat svobodu a ve stejnou chvíli kázat o její důležitosti.

Účast na demonstracích minulý víkend podnítilo i několik sporných zásahů policie. V pondělí byli obžalováni čtyři policisté, kteří minulý týden brutálně napadli hudebního producenta Michela Zeclera. Pozdvižení také vzbudilo vyklizení uprchlického tábora v Paříži na konci listopadu.

Reklama

Doporučované