Hlavní obsah

Parkování v Praze? Město testuje navigaci i placení mobilem

Foto: Seznam Zprávy

Aplikace má sloužit také coby navigace na dostupná parkoviště a šoférům i zobrazí v reálném čase počet volných míst.

Reklama

Praha otestovala mobilní aplikaci, která poslouží jako univerzální platební kanál za parkování a současně má řidiče i navigovat na parkoviště, kde jsou ještě volná místa.

Článek

Pro pilotní projekt Praha vybrala parkoviště P+R Letňany. Testovala tam mobilní aplikaci, která bude nově součástí karty Lítačka. S její pomocí začnou řidiči v hlavním městě bezhotovostně platit parkovné. Navíc má sloužit coby navigace na dostupná parkoviště a šoférům i zobrazí v reálném čase počet volných míst. Praha chce také využít novou technologii pro automatizovaný vjezd a výjezd vozů na veřejná parkoviště P+R.

Střed Prahy podle radních kolabuje.

V praxi má celá věc fungovat tak, že si majitel rozšíří virtuální účet své Lítačky, kterou má v telefonu, o další funkci. A zadá také poznávací značku svého vozu. Jeho vůz bude potom automaticky identifikovaný při vjezdu na parkoviště. „Aplikace pošle pokyn do informační sítě parkoviště, aby identifikovala registrační značku vozidla. Informační systém v aplikaci spáruje výši platby parkovného k dané registrační značce, platbu potvrdí a odešle informaci o úhradě na registrovaný e-mail uživatele. Ten pak má 15 minut na výjezd z parkoviště,“ popisuje použití aplikace pražský magistrát.

Takto automatizovaný vjezd a výjezd vozidel na P+R parkoviště chce město spustit ke konci roku. Fungovat ale bude dál i nynější forma placení, tedy klasické odebrání lístku a odznačení se na výjezdu z parkoviště.

„V pražské dopravě využíváme moderní technologie 21. století, aby jakékoliv způsoby pohybu po městě byly uživatelsky co nejpříjemnější a jednoduché. Pokud je to možné, dává smysl je postupně slučovat do jednoho systému. S jednou kartou Lítačka zaparkujeme na P+R parkovišti a následně ji využijeme při dalším cestování do centra městskou hromadnou dopravou,“ upřesnil náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Stovky parkovacích míst na periferii.

Primátor Zdeněk Hřib věří, že novinka usnadní parkování. „Jsem rád, že díky použití této vychytávky Praha pokračuje v naplňování vize chytrého města. Věřím, že zjednodušení v parkování ocení nejen řidiči ze Středočeského kraje, ale i obyvatelé okrajových pražských městských částí, kteří dojíždějí za prací do centra,“ řekl.

Reklama

Doporučované