Hlavní obsah

Pas letos dostanete i do 24 hodin, avšak cena není nízká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ředitelka konzulárního odboru mMinisterstva zahraničí Markéta Meissnerová.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zahraničí vydává expresní doklady, avšak jen v Praze a za desetinásobný poplatek.

Článek

Ministerstvo zahraničí má před nastávající turistickou sezonou řešení na nejčastější problém, který Čechy pronásleduje na cestách do ciziny.

„Nezkontrolují platnost dokladu, nebo si nezařídí vízum do země, do které je potřeba,“ upozornila ředitelka konzulárního odboru Ministerstva zahraničí Markéta Meissnerová.

Proto bude od 1. července nově možné vyzvednout si doklady i na doslova poslední chvíli před odjezdem, tedy nechat si vyrobit pas ve lhůtě do 24 hodin.

Žadatelé si však doklad budou muset vyzvednout přímo na Ministerstvu zahraničních věcí v Praze a bude stát 6 tisíc, což je desetinásobek normální ceny.

Markéta Meissnerová také upozorňuje, že problémy s doklady jsou zejména v případech, kdy cestují do ciziny děti s prarodiči. „Problém často nastává, když děti nemají své vlastní doklady,“ říká s informací, že prarodiče mají mít pro děti vždy cestovní doklad a ideálně také písemný souhlas s cestou od rodičů.

Ministerstvo nevydává před létem seznam rizikových zemí, ale upozornilo, že by lidé, zejména v případě některých destinací, měli před odletem vždy sledovat aktuální situaci. „Hlavně když cestují do zemí, které mohou mít například rizikový potenciál. Příkladem může být Pákistán nebo Irák,“ uvedla Meissnerová.

Češi si mohou vždy podrobné informace zjistit na webu Ministerstva zahraničních věcí, nebo v aplikaci DROZD (Dobrovolný registr občanů při cestách do zahraničí), která slouží pro informování občanů přímo v cizině.

Cestovatelé si aplikaci DROZD mohou nově stáhnout i do mobilních telefonů a používat ji na místě v offline režimu.

Ředitelka konzulárního odboru také řekla, že by si lidé měli o zemi, kam míří, zjistit dostatečně podrobné informace.

„Například používání dronů je v Česku relativně velmi běžná věc, ale například v Egyptě je na to potřeba zvláštní povolení, a pokud ho člověk nemá, může se dostat do problémů,“ dodala Meissnerová pro příklad.

Podobně je třeba dávat pozor při převozu ochranných přileb, neprůstřelných vest nebo nožů s čepelí delší než 8 centimetrů, které mohou být v určitých zemích vnímány jako zbraně.

Reklama

Související témata:

Doporučované