Hlavní obsah

Patnáct let vězení pro investigativního novináře. Podle Číny „vyvolával hádky a potíže“

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dlouhý žalář čeká na čínského investigativního novináře Čchen Ťie-žena. Podle Číny prý „vyvolával hádky a provokoval potíže“. Jde o jeden z nejrazantnějších zákroků vůči svobodě slova pod vládou prezidenta Si Ťin-pchinga.

Článek

Novinář Čchen Ťie-žen pracoval pro deník People's Daily, oficiální noviny Komunistické strany Číny. Ta ho ale nedávno nařkla z údajného napadání strany. Patnáctiletý trest si má podle rozsudku soudu odpykat konkrétně za „vyvolávání hádek a provokování potíží, vydírání, nelegální obchodování a podplácení“.

Obvinění z „vyvolávání hádek a provokování potíží“ Čína podle agentury AFP často používá proti lidem kritizujícím tamní režim.

Novinář měl podle soudu publikovat falešné a negativní informace na sociálních sítích a spolu se svou bývalou manželkou a třemi dalšími lidmi měl být součástí „ďábelské síly“, která si svými aktivitami nelegálně přišla na 7,3 milionů juanů (téměř 26 milionů korun).

Rozsudek je jedním z nejtvrdších opatření vůči svobodě slova, jaké čínské soudy vynesly za vlády prezidenta Si Ťin-pchinga. Čínská média musejí podle něj výhradně sloužit zájmům vládnoucí komunistické strany.

Čínští ochránci lidských práv tvrdí, že byl novinář odsouzen, aby „byl potrestán za své politické projevy na sociálních sítích“, a volají po jeho okamžitém a bezpodmínečném propuštění. Poté, co Čchen dostal výpověď ze státních médií China Youth Daily, Beijing Daily a People's Daily, publikoval na internetu komentáře a investigativní reportáže.

Čína je v současnosti pod drobnohledem celého světa kvůli způsobu, jakým se vypořádala s pandemií koronaviru. Vláda čelí především otázce, zda neskrývala důležité informace, které mohly zabránit celosvětovému rozšíření viru.

V Číně zmizelo v počáteční fázi pandemie několik občanských žurnalistů, kteří informovali o průběhu a dopadech šíření koronaviru v zemi a kteří se na nemoc snažili upozorňovat.

Reklama

Doporučované