Hlavní obsah

Patnáctiletý chlapec dostal pokutu přes 800 milionů. Petardou založil obří lesní požár

Kromě pokuty musí mladík odpracovat i téměř 2000 hodin veřejně prospěšných prací.Video: Youtube.com

 

Reklama

Začalo to rachejtlí a skončilo dvouměsíčním bojem hasičů s rozsáhlým ohněm.

Článek

Patnáctiletý chlapec dostal pokutu 37 milionů dolarů (přes 800 milionů korun). Udělil mu ji soudce v americkém Oregonu. Rachejtle, kterou mladík minulý rok odpálil v oregonském národním parku, zapálila suché křoviny a zažehla obrovský požár, se kterým hasiči bojovali celé dva měsíce. 

Oheň se rozšířil na území velké skoro 200 kilometrů čtverečních, donutil mnoho lidí k evakuaci, uzavřel státní dálnici a způsobil obrovskou škodu v turistické oblasti Columbia River Gorge.

Soudce John Olson vyčíslil škody na částku 37 milionů dolarů, které nyní bude stát od mladíka vymáhat. Ten navíc dostal trest ve výši 1920 hodin veřejně prospěšných prací a pětiletou podmínku. Jeho obhájce označil částku za absurdní.

Náhradu za škodu, kterou způsobil, bude muset patnáctiletý potomek ukrajinských přistěhovalců uhradit sám, na jeho rodiče se pokuta nevztahuje. Podle soudce by mohl přistoupit na desetiletý splátkový plán, poté by mu zbytek částky mohl být odpuštěn.

Úřady pachatelovo jméno nezveřejnily z obavy o jeho bezpečnost. Lidé v okolí Columbia River Gorge totiž žijí převážně z turismu, který kvůli nerozvážnému činu výrazně utrpěl.

Reklama

Související témata:

Doporučované