Hlavní obsah

Patnáctiletý Facebook. V Česku se s ním zná 5,3 milionu lidí

Facebook slaví patnácté narozeniny.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Společnost, za níž stojí miliardář Mark Zuckerberg, v pondělí oslavila 15 let od svého vzniku.

Článek

Počet registrovaných Čechů na sociální síti Facebook se loni zvýšil zhruba o šest procent na 5,3 milionu. Více než polovinu tvořili lidé ve věku od 13 do 35 let. Mírně převládají ženy, kterých je mezi uživateli 2,7 milionu. Vyplývá to z informací AMI Digital, které společnost zveřejnila u příležitosti patnáctých narozenin Facebooku.

Nějakou zkušenost s touto sociální sítí má podle průzkumu AMI Digital Index přes 94 procent tuzemských uživatelů internetu. „Facebook je masové médium, ale v poslední době má trochu problém s tím, že stárne. Aktivnější uživatelé se tak přesouvají na jiné sociální sítě, zejména na Instagram a do chatovacích aplikací jako jsou Messenger, WhatsApp nebo Viber,“ uvedl ředitel AMI Digital Vladan Crha.

Co jste kdy chtěli vědět o Facebooku a báli se zeptat.

Instagram měl loni na konci prvního čtvrtletí asi dva miliony českých uživatelů a nyní jich má 2,3 milionu. Rostl tedy o 15 procent. Zvyšuje se na něm také aktivita uživatelů, zatímco na Facebooku stagnuje nebo klesá. Souvisí to s novými formáty jako jsou Instagram Stories a větším využíváním zpráv přímo v Instagramu. Instagram, WhatsApp i Messenger ale rovněž patří Facebooku.

Snižování aktivity na Facebooku dokládá i to, že zatímco v roce 2017 zveřejňovalo nový obsah alespoň jednou měsíčně 61 procent uživatelů, loni to bylo 59 procent.

Celosvětově používá síť Facebook alespoň jednou za měsíc více než 2,2 miliardy lidí a více než 1,4 miliardy osob jej využívá každý den. Miliarda lidí používá i Instagram a více než 400 milionů využívá novou platformu Stories.

Připomeňte si: Šéf Facebooku Zuckerberg se omluvil před EP. Firma podle něj neudělala pro obranu dat dost.Video: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované