Hlavní obsah

Pavel Zeman už není šéfžalobce, žaloba od Benešové mu ale hrozí dál

Foto: ČTK

Pavel Zeman tento týden skončil ve funkci nejvyššího státního zástupce. Marie Benešová má zhruba do poloviny července čas na rozhodnutí, zda na něho podá kárnou žalobu.

Reklama

O kárné žalobě, již avizovala, musí ministryně spravedlnosti Marie Benešová rozhodnout do šesti měsíců ode dne, kdy se dozvěděla o možném provinění Pavla Zemana. Lhůta vyprší ve druhé polovině července.

Článek

Od čtvrtka je bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řadovým žalobcem. K jeho rozhodnutí, že ke konci června opustí vrcholný post na státním zastupitelství, přispěla kritika ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ta se netajila tím, že zvažuje podat na Zemana kárnou žalobu.

V justici i mezi politiky se spekulovalo, že veřejné pohrůžky žalobou měly Pavla Zemana vytlačit z vedoucího postu. Podle zjištění Seznam Zpráv však Benešová o podání návrhu na kárné řízení stále uvažuje – bez ohledu na to, že Zeman z funkce odešel.

Ministryně spravedlnosti redakci potvrdila, že ve hře je stále její podnět kvůli možnému porušení Zemanovy nestrannosti v kauze, která se týká restitucí historického majetku rodu Czerninů. Na sporné jednání nejvyššího žalobce v tomto případu upozornily v lednu Seznam Zprávy.

„Závažné informace z kauzy Czernin musíme brát vážně, proto jsem požádala kolegy, aby mi připravili podklad, na základě kterého rozhodnu, zda kárnou žalobu podám,“ uvedla tento týden Benešová na dotaz Seznam Zpráv.

Rozhodnout by se ministryně spravedlnosti měla během tří následujících týdnů. Podle zákona o řízení ve věcech soudů, státních zástupců a exekutorů musí návrh na zahájení kárného řízení podat do šesti měsíců ode dne, kdy se dozvěděla o možném provinění. První články o zmíněném případu kolem Pavla Zemana Seznam Zprávy vydaly 18. ledna.

Jak tehdy vyšlo najevo, Pavel Zeman se v roce 2014 opakovaně sešel se soudcem Tomášem Czerninem. Snažil se u něj přimluvit za svého přítele, farmáře a majitele penzionu u Třeboně, který se dostal do sporu o pozemky s jiným příslušníkem rodu Czerninů.

Tento spor však přímo souvisel s právní kauzou, kterou Pavel Zeman řešil z pozice nejvyššího státního zástupce. Šlo o obžalobu dvou bývalých úřednic pražského magistrátu, které potvrdily československé občanství Josefině Czerninové, a tím fakticky umožnily vrácení rozsáhlého majetku jejím dědicům.

Soudy tyto ženy opakovaně zprostily obžaloby, Pavel Zeman však podal třikrát dovolání k Nejvyššímu soudu, který mu opakovaně přisvědčil.

Díky tomu byly někdejší pražské úřednice nakonec pravomocně odsouzeny. Rozsudkem se pak otevřela jediná legální cesta k možnosti, aby se již vrácený majetek přesunul od Czerninů zpět pod kontrolu státu.

Stejný cíl přitom prokazatelně sledoval i farmář Petr Habersberger, za kterého se Pavel Zeman přimlouval u soudce Czernina. Jihočeský podnikatel se pokoušel sám restituce napadnout u soudů a podle zjištění redakce se také přihlásil jako postižený do procesu s dvojicí pražských úřednic.

Ministryně Benešová už dříve Seznam Zprávám potvrdila, že případná kárná žaloba by se týkala posledního dovolání k Nejvyššímu soudu, které Pavel Zeman podal ve zmíněné kauze v lednu 2020.

Dřívější Zemanovy kroky, včetně jeho schůzek se soudcem Tomášem Czerninem, jsou promlčené. Podle zákona o státním zastupitelství totiž odpovědnost státního zástupce za kárné provinění zaniká po dvou letech.

Pavel Zeman nyní čerpá dovolenou. V minulosti opakovaně řekl, že se proti zásadě nestrannosti státního zástupce neprovinil.

O kárných žalobách proti státním zástupcům rozhoduje šestičlenný senát, kterému předsedá soudce Nejvyššího správního soudu. Jeho zástupcem je soudce Nejvyššího soudu, dva z přísedících jsou státní zástupci.

Kromě kauzy Czernin dříve Benešová hovořila o kárné žalobě proti Pavlu Zemanovi také kvůli jiné záležitosti. Vadilo jí, jak bývalý nejvyšší státní zástupce v dubnu na veřejnosti mluvil o podezření dvou příslušníků ruské vojenské rozvědky ze zosnování výbuchů muničního skladu u Vrbětic na Zlínsku v roce 2014.

Podle Benešové neměl Zeman oprávnění k tomu, aby o tomto vyšetřování informoval.

Reklama

Doporučované