Hlavní obsah

PCR test zdarma jako předvánoční dárek všem, navrhuje epidemiolog Maďar

Foto: David Neff

Otestujme plošně PCR metodou lidi, co o to mají zájem, před Vánoci, doporučuje epidemiolog Rastislav Maďar.

Reklama

Jeden bezplatný PCR test pro všechny v týdnu před vánočními svátky. Takový postup navrhuje epidemiolog Rastislav Maďar, který působí jako odborný poradce nastupující vlády.

Článek

Jak zamezit u blížících se vánočních svátků, během kterých se lidé potkávají se svými nejbližšími, dalšímu šíření nákazy covidu-19? Epidemiolog Rastislav Maďar navrhuje plošné testování PCR metodou.

Maďar přitom mluví o tom, že PCR test by se vydával za „předvánoční dárek“ od státu pro všechny lidi, kteří by o něj měli zájem. Tedy jak pro lidi s očkováním, tak i pro ty, kteří očkování z různých důvodů odmítají a kteří si musí aktuálně testování platit ze svého.

„Všichni by se otestovali bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní, nebo neočkovaní, v týdnu před Vánoci – aby klesla pravděpodobnost, že by virus zavlekli do domácností,“ představil svoji myšlenku v Otázkách Václava Moravce na České televizi epidemiolog, který platí za vlivného odborníka, působí jako děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity a je členem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Nově je také členem Národního institutu pro zvládnutí pandemie, který radí koalici Spolu a jimi vytvořenému AntiCovid týmu.

Maďar návrh zdůvodňuje tím, že po Vánocích hrozí další nárůst úmrtnosti, protože nejrizikovější skupina, tedy nejstarší lidé, byli naočkovaní jako první na začátku roku a jejich imunita proti covidu-19 už ustupuje. „A i očkovaní lidé mohou být infekční a mohou nemoc zavléct zpátky do rodin,“ argumentuje Maďar.

Plošné PCR testování před Vánoci by se podle epidemiologa nemělo hradit z veřejného zdravotního pojištění a mělo by se financovat z jiných státních zdrojů.

Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů, který se také účastnil diskuze, se k nápadu epidemiologa stavěl poměrně kriticky. „Nedovedu si představit, že bychom měli kapacitu na protestování populace PCR testy pro takové předvánoční testování,“ uvedl lékař Petr Šonka a upozornil na to, že i v současnosti se potkává se situacemi, kdy jsou výsledky PCR testů zasílané se zpožděním.

„Je smutné, že po celém průběhu pandemie se nemůže větší počet zájemců o PCR testování k němu včas dostat,“ reagoval na výhradu Rastislav Maďar.

Předseda Sdružení praktických lékař Petr Šonka naopak vyzval lidi, aby byli vůči sobě i druhým ohleduplní a neignorovali příznaky respirační choroby.

„Většina nakažených lidí nějaké mírné příznaky má,“ řekl Petr Šonka s tím, že představa, že ve společnosti se pohybuje řada zcela bezpříznakových, a přesto nakažených lidí, je mylná.

Reklama

Doporučované