Hlavní obsah

Peking trápí hustý smog. Lidé nemají vycházet na ulici a stovky továren musely zavřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Ovzduší nad Pekingem je mimořádně silně znečištěné. Zlepšení se očekává teprve za pět dní.

Článek

Obyvatelé čínského hlavního města Pekingu musí dýchat silně znečištěný vzduch a podle monitorovacího centra pro ochranu životního prostředí vydrží pravděpodobně tento stav až do čtvrtka.

Správa Pekingu a dalších čínských měst proto od soboty omezila provoz automobilů - vyjet smí do ulic jenom polovina řidičů. A protože je znečištění skutečně silné, až do 21. prosince platí jeden z nejvyšších stupňů regulace.

V Pekingu a jeho okolí jsou zavřeny také továrny, školy a staveniště. Obyvatelům se doporučuje vůbec nevycházet.

„V následujících dvou dnech bude naše město ohrožováno znečištěným ovzduším pátého stupně, někde dokonce na úrovni šest,” řekl Cheng Nianliang z monitorovacího centra.

Červený smogový stupeň byl v Pekingu letos vyhlášen poprvé a platí pět dní. Týká se také provincie Che-pej, která leží severně od Pekingu. Tamní ocelárny musely snížit výrobu a omezen je také provoz dalších průmyslových podniků.

Celkem je v Pekingu a jeho okolí kvůli znečištění zavřeno 700 továren. Limitovaný provoz správa města nařídila dalším 500 podnikům včetně jedné z největších rafinerií nebo závodu na zpracování instantních nudlí. 

Předpověď slibuje, že vzduch se mírně pročistí v noci z pondělka na úterý, ale znečištění se rozptýlí až ve středu večer nebo ve čtvrtek ráno.

Reklama

Související témata:

Doporučované