Hlavní obsah

Peking trápí hustý smog. Lidé nemají vycházet na ulici a stovky továren musely zavřít

 

Reklama

Ovzduší nad Pekingem je mimořádně silně znečištěné. Zlepšení se očekává teprve za pět dní.

Článek

Obyvatelé čínského hlavního města Pekingu musí dýchat silně znečištěný vzduch a podle monitorovacího centra pro ochranu životního prostředí vydrží pravděpodobně tento stav až do čtvrtka.

Správa Pekingu a dalších čínských měst proto od soboty omezila provoz automobilů - vyjet smí do ulic jenom polovina řidičů. A protože je znečištění skutečně silné, až do 21. prosince platí jeden z nejvyšších stupňů regulace.

V Pekingu a jeho okolí jsou zavřeny také továrny, školy a staveniště. Obyvatelům se doporučuje vůbec nevycházet.

„V následujících dvou dnech bude naše město ohrožováno znečištěným ovzduším pátého stupně, někde dokonce na úrovni šest,” řekl Cheng Nianliang z monitorovacího centra.

Červený smogový stupeň byl v Pekingu letos vyhlášen poprvé a platí pět dní. Týká se také provincie Che-pej, která leží severně od Pekingu. Tamní ocelárny musely snížit výrobu a omezen je také provoz dalších průmyslových podniků.

Celkem je v Pekingu a jeho okolí kvůli znečištění zavřeno 700 továren. Limitovaný provoz správa města nařídila dalším 500 podnikům včetně jedné z největších rafinerií nebo závodu na zpracování instantních nudlí. 

Předpověď slibuje, že vzduch se mírně pročistí v noci z pondělka na úterý, ale znečištění se rozptýlí až ve středu večer nebo ve čtvrtek ráno.

Reklama

Související témata:

Doporučované