Hlavní obsah

Hledá se místo pro novou věznici. Pelikánův náměstek už sondoval na jihu Čech

Hledá se místo pro novou věznici.Video: Karel Hrubeš

 

Reklama

Vězněných lidí v Česku od Klausovy amnestie zase přibylo a nynější kapacita věznic už je překonána.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti hledá místo pro novou věznici a jedna z vytipovaných lokalit je na jihu Čech.

Seznam zjistil, že náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel a ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal se kvůli tomu minulý týden setkali s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou. Zjišťovali, zda by případná stavba nové věznice v jižních Čechách měla od vedení kraje politickou podporu.

Ministerstvo spravedlnosti chce výstavbou nové věznice vyřešit problém s nedostatkem místa pro vězně. Věznice jsou podle ministra Pelikána přeplněné asi o osm procent nad své kapacity.

Video: Jak se daří zaměstnávat vězně

Jak pracují vězni.

Schůzku s ministrovým náměstkem a ředitelem Vězeňské služby potvrdil Seznamu hejtman Zimola. Dodal však, že mu Pelikánův náměstek neřekl konkrétní místo, kde by se měla nová věznice stavět.

„Přišli mi sdělit, že je Ministerstvo spravedlnosti pověřilo tím, aby se snažili tipovat. Ale nic závazného - ve smyslu, že by věděli, že to bude někde v jižních Čechách - to nebylo,“ řekl Seznamu jihočeský hejtman.

„Spíš je zajímalo, jestli by se proti tomu krajská reprezentace hned od počátku nestavěla. A na to jsem řekl, že ne, protože si uvědomujeme, že 21. století s sebou nese i to, že někteří lidé musí být odděleni od zbytku společnosti,“ dodal.

Zatím jenom jednáme

Podle informací Seznamu jsou jednou z možných lokalit na jihu Čech pozemky nedaleko obce Dubné, která leží osm kilometrů západně od Českých Budějovic.

Náměstek Zimmel však na dotaz ohledně Dubného neodpověděl. Schůzku s hejtmanem nepopřel, ale označil ji za obecnou diskusi. „Moc není o čem hovořit,“ napsal v SMS.

Stejně tak mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová na e-mailový dotaz odpověděla jen obecně: Že její úřad sice má vytipované objekty i lokality, ale o jaká místa jde, nebude zveřejňovat.

„Vše je ve fázi jednání,“ vysvětlila.

Proti přeplnění

Ministr spravedlnosti zkraje roku v televizi připustil, že s hledáním lokality pro případnou novou věznici má jeho resort potíže, protože místní většinou věznici v sousedství nechtějí. Vloni například v referendu odmítli takové zařízení obyvatelé města Králíky na Orlickoústecku.

Také z toho důvodu je pochopitelné, že náměstek Zimmel i Vězeňská služba nechtějí o jednáních kolem případné stavby moc mluvit.

Zatím se Vězeňská služba snaží s přeplněnými celami vyrovnat tím, že díky rekonstrukcím a přestavbám přidává lůžka nad stávající kapacity v už existujících zařízeních. Začátkem roku takto získala nových 55 míst největší česká věznice v plzeňské čtvrti Bory.

„Bohužel jsme se dostali do stavu před amnestií prezidenta republiky, tedy do roku 2013, kdy byl zhruba stejný počet vězněných osob a stejná přeplněnost,“ řekl ředitel Vězeňské služby Dohnal.

Reklama

Doporučované