Hlavní obsah

Pellegrini už má představu o nové vládě. Noví ministři nemají polarizovat společnost

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini.

Reklama

Nový slovenský premiér Peter Pellegrini v mimořádné relaci televize Markíza vyjádřil svou představu o podobě budoucí slovenské vlády. Nový ministr vnitra by podle něj měl mít přehled v resortu a nemělo by se jednat o dlouholetého člena strany Smer.

Článek

Podle slovenských médií je ve hře několik kandidátů. Pellegrini ale žádného z nich potvrdit zatím nechtěl. Chtěl by prý prezidentovi přinést návrhy ministrů, kteří nebudou polarizovat společnost.

Chce také, aby byla vláda jmenována co nejdříve. „Upřednostňuji, abych nejpozději v úterý ráno mohl pana prezidenta informovat, jak si představuji složení nové vlády. Byl bych velmi rád, abychom nejpozději ve středu začali jednání v Národní radě o vyslovení důvěry,“ řekl Pellegrini.

Slovenský prezident Andrej Kiska již v sobotu prohlásil, že chce vládu, která „učiní všechny potřebné kroky pro rychlé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové“. Jen taková vláda může prý usilovat o jeho důvěru. Rovněž požadoval, aby šlo o vládu, která nebude rozdělovat společnost.

Pellegrini v diskuzi nechtěl spekulovat ani o osudu policejního prezidenta Tibora Gašpara, jehož odstoupení požadují občané i politici.

Přál by si prý, aby byl policejní prezident do budoucna jmenován jiným způsobem, a byl tak zcela nezávislý na politické moci. Tuto změnu požadoval koaliční partner Smeru, strana Most-Híd, již na začátku volebního období. Bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák tuto změnu brzdil.

Reklama

Doporučované