Hlavní obsah

Peníze na kontě jim přibývají nejrychleji a žijí v zemi občanských nepokojů

Peníze na kontě jim přibývají nejrychleji a žijí v zemi občanských nepokojů.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Francii, ve které se prohlubuje propast mezi bohatými a chudými, přinesla první polovina letošního roku občanské nepokoje. Davy protestujících požadovaly v tamních ulicích vyšší mzdy a důchody. Jejich nejbohatší spoluobčané za sebou ale mají podle agentury Bloomberg úspěšný půlrok.

Článek

Čtrnáct Francouzů, kteří figurují v 500členném miliardářském indexu Bloombergu, zvýšilo své bohatství od 31. prosince celkově o 78 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč), což představuje nárůst o 35 procent. To je více než dvojnásobné tempo toho, jakým způsobem bohatli miliardáři čínští (o 17 procent) a američtí (o 15 procent).

Nejsilnější přírůstek majetku vykázaly mimo Francii především asijské země v čele s Thajskem, kde si nejbohatší lidé polepšili o 33 procent. Za ním následuje Singapur s 31 procenty a Japonsko s 24 procenty.

Nejbohatší Afričan a nejbohatší Čech

Údaje nezahrnují země, které v indexu mají méně než dva zástupce z řad miliardářů. Pak by v čele stanul Nigerijec Aliko Dangote, jehož majetek letos vzrostl o 60 procent na 16,8 miliardy dolarů. V indexu 500 nejbohatších je nicméně i nejbohatší Čech, majitel skupiny PPF Petr Kellner. V rychlosti růstu majetku za poslední půlrok je pro srovnání na necelých 6 procentech.

Mezi francouzskými miliardáři vedou podnikatelé v luxusním zboží Bernard Arnault a François Pinault a dědička miliardového francouzského kosmetického impéria Françoise Bettencourtová-Meyersová. Letos dohromady zbohatli o 53 miliard dolarů. Čínskou poptávku po luxusním zboží totiž nepoznamenala nejistota způsobená obchodním sporem země se Spojenými státy, poznamenává Bloomberg.

Nejbohatší Francouz vedle nejbohatších lidí světa

Akcie Arnaultova luxusního konglomerátu LVMH letos posílily o 45 procent a v indexu pařížské burzy CAC 40 se staly druhými nejziskovějšími. Arnaulta minulý měsíc zařadili do skupinky lidí s majetkem nad 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) k Jeffu Bezosovi a Billu Gatesovi.

Úspěch Thajska souvisí do značné míry se zakladatelem a ředitelem pivovarnického a realitního konglomerátu TCC Group Čarenem Sirivatanapchakdim a s hlavním akcionářem a generálním ředitelem energetické firmy Gulf Energy Development Saratchem Ratanavadim.

Sirivatanapchakdiho bohatství se od ledna zvýšilo o čtyři miliardy na 16,5 miliardy dolarů, protože cena akcií jeho v Singapuru obchodované nápojové skupiny Thai Beverage vzrostla o 38 procent. Thajec plánuje, že se svým impériem ve druhé největší ekonomice jihovýchodní Asie expanduje i mimo výrobu piva a whisky.

Ratanavadiho jmění se rozrostlo o 2,3 miliardy dolarů, protože se mu začíná vyplácet jeho sázka na Vietnam. Akcie Gulf Energy, obchodované na burze v Bangkoku, letos posílily o 51 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Doporučované