Hlavní obsah

Peníze už promlouvají, zaznělo nahlas ve fotbalovém glosáři Mádla s Hoškem

Glosář se věnoval rozkvětu anglického klubového fotbalu i jarnímu startu české ligy.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedle startu české ligové soutěže se diskuse vrátila i k Lize mistrů. A mluvilo se též o videu.

Článek

Anglická síla je zpět. Čtvrtfinále Ligy mistrů už mají prakticky jisté dva účastníci Premier League a usilují o něj i další tři. Oproti předchozím sezonám jde o významné zlepšení anglických klubů na pohárové scéně. Proč k němu došlo?

„Peníze promluvily,“ domnívá se Luděk Mádl v tradičním glosáři, kde nejen o mezinárodní scéně debatoval s Jiřím Hoškem.

Manchester City a Liverpool už si pomalu mohou vybírat soupeře pro souboje nejsilnější osmičky, protože do odvet osmifinále si nesou náskok z drtivých výher na hřištích soupeřů.

Tottenham dobře „založil“ remízou 2:2 v Turíně a do hry ještě půjdou Chelsea s Manchester United. To je mimochodem klub, který rozšířil tradiční čtyřčlennou anglickou kvótu na pět, a to díky květnovému vítězství v Evropské lize.

V minulé i předminulé sezoně rozehrálo play-off Ligy mistrů vždy jen po třech anglických klubech, do čtvrtfinále se vždy dostal jen jediný. Ve finále soutěže se anglický celek objevil naposledy před šesti lety. A zejména zásluhou Petra Čecha jej tehdy Chelsea vyhrála.

Od té doby se na výsluní hřály zejména španělské velkokluby z Madridu a Barcelony, případně Juventus Turín. Teď se zdá, že Angličané zahájili velmi úspěšnou ofenzivu ve snaze dobýt zpět ztracené pozice.

„Začala se naplno projevovat síla peněz plynoucích z televizního kontraktu platného od léta 2016,“ míní Mádl. Televizní společnosti Sky a BT tehdy pomyslně položily na stůl pět miliard liber, o dvě více než v předchozím období. Podle tehdejšího kurzu šlo o 190 miliard korun, naprosto pohádkovou sumu, která anglickým klubům otevřela úplně nové možnosti pro nákupy dalších posil.

„V létě 2016 začal v Manchester City pracovat Pep Guardiola, v United zase José Mourinho, v Chelsea pak Antonio Conte. V první sezoně se týmy pod jejich rukama restrukturalizovaly, teď už se ekonomická síla, jež se prolnula do sportovní, projevuje naplno,“ míní Mádl.

S Jiřím Hoškem probrali i start domácí ligové soutěže. Jak viděli úvodní vystoupení nejsilnějších celků? Co dalšího vedle herních součinností vrže ve Slavii? Kde v prvním kole nejvíc selhal rozhodčí? Co si glosátoři myslí o českém provedení projektu videorozhodčího? To vše se dozvíte ve videu nad textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované