Hlavní obsah

Penta a čínská CEFC chtějí koupit majitele televize Nova

Společnost Penta Investments patří miliardáři Marku Dospivovi.Video: Nikola Zwrtková

 

Reklama

Investiční skupiny chtějí podle agentury Reuters odkoupit podíl ve společnosti CME, jež má pod sebou mimo jiné tuzemskou nejsledovanější televizi. Cena by měla činit 500 milionů eur.

Článek

O podíl ve společnosti Central Europe Media Enterprises (CME), která vlastní mimo jiné televizi Nova, mají zájem čínská energetická a investiční skupina CEFC a česko-slovenská skupina Penta Investments. Podíl chtějí odkoupit od americké mediální firmy Time Warner.

Podle jednoho ze tří zdrojů agentury Reuters by hodnota transakce měla činit 500 milionů eur (10,8 miliardy korun). Tržní hodnota firmy se aktuálně pohybuje kolem 623 milionů dolarů (13,5 miliardy korun). Většinu finanční částky měla nabídnout skupina CEFC.

Po zveřejnění zprávy stouply akcie CME na pražské burze o téměř pět procent. Penta i Time Warmer se k informaci dosud odmítly vyjádřit, CEFC na dotaz Reuters nereagovala.

CME v současnosti působí v šesti zemích střední a východní Evropy. Hlavním zdrojem příjmů jsou jejich aktivity v Česku a Rumunsku. Součástí společnosti je i firma CET 21, která vlastní licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport, Nova Gold, Nova Action a Nova International.

Penta je středoevropská finanční skupina působící na trhu od roku 1994. Investuje do zdravotnictví, finančních služeb, výroby, maloobchodu, realitního trhu i do tištěných a internetových médií v Česku a na Slovensku. Vlastní také největší české vydavatelství Vltava Labe Media.

Čínská CEFC od Penty již dříve koupila svou nynější pražskou kancelář a další majetek. V minulosti investovala i do mediálních skupin Médea Group a Empresa Media magnáta Jaromíra Soukupa, jenž vlastní mimo jiné televizi Barrandov. Spolupráci s nimi však rozvázala.

Americká společnost Time Warner vlastní v CME 46,5 procenta akcií s hlasovacími právy. Na základě warrantů, tedy cenných papírů využívaných na burze, může mít Time Warner v CME podíl 75 procent. Warranty může uplatnit do května 2018.

Reklama

Doporučované