Hlavní obsah

„Pepa a jeho koště“. Amazon stahuje vulgární trička s antikampaní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Amazon stáhl z prodeje trička s vulgárním heslem směrovaným na demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena a potenciální viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Není to poprvé, co firma musela zasáhnout proti nevhodnému zboží.

Článek

Na internetovém tržisti Amazon se nabízela k prodeji trička s potiskem „Joe and Hoe“ (Hoe je slangový vulgární výraz pro ženu lehkých mravů. Do titulku jsme raději použili méně vulgární slova - pozn. red.). Heslo naráželo na politickou spolupráci Kamaly Harrisové s Joem Bidenem, který si ji vybral coby kandidátku na viceprezidentku USA a ze strany republikánských příznivců to nebyla vítaná zpráva.

Web Amazonu slouží k prodeji nejen jeho vlastních produktů, ale také jako „tržiště“, kde mohou se svým zbožím obchodovat nezávislí prodejci. První ohlasy na zboží s nenávistným potiskem se objevily na Twitteru.

Foto: Amazon

Trika s vulgárním potiskem se objevila na platformě Amazon.

Jen pár hodin poté, co se zboží na webu objevilo, se k incidentu vyjádřil mluvčí Amazonu. Sdělil, že všechny produkty byly staženy kvůli porušení pokynů o prodeji. „Všichni prodejci se jimi musí řídit. V případě opačného přístupu může dojít i k odstranění jejich účtů,“ upozornil.

S žádostí o odstranění triček se na generálního ředitele Amazonu Jeffa Bezose obrátila Demetria Edwardsová, právnička z Arkansasu. V e-mailu, který sdílela s americkým zpravodajským serverem CNN, nazvala zboží „rasistickým, sexistickým a útočným“ a také jako „trestuhodný pokus o ponižování, znehodnocení, zneuctění a degradaci“ Bidena a Harrisové. Edwardsová uvedla, že od Amazonu nedostala přímou odpověď a není tedy jasné, zda právě její dopis vedl k odstranění tohoto oblečení.

Není to poprvé, co Amazon musel odstranit nevhodné zboží. Začátkem tohoto měsíce například vyřadil z prodeje boty, které na sobě měly rasistický text. Už v březnu firma sdělila, že jen během pandemie stáhla z webu více než milion nevyhovujících produktů.

Reklama

Doporučované