Hlavní obsah

Perlorodka Babišova, tygr Putinův. Nový atlas politických zvířat

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Nejen ezo, také eko. Andrej Babiš vypouští sysla, snímek z července 2019.

Reklama

Z dlouhodobého PR hlediska se ale jeví výhodnější orientace na flóru.

Článek

Niterný vztah mezi českými VIP a českými přírodninami se neomezuje zdaleka jen na fotky od táboráků. Pouto je mnohem pevnější. Obzvlášť letos v létě. Volíme výlet, příroda volá!

Agendu jako obvykle nastoluje premiér Andrej Babiš a jeho prezentace. Někdy se zdá, že příroda by bez něj byla odsouzena k zániku. Čeká na něj jako na smilování, jako když v Krtečkovi usychající květinky z posledních sil volají o pomoc: Vodu!

Vloni v Českém středohoří vypustil sysly. Letos na Křivoklátsku vypustil raky. A dnes, dnes vysazuje na horním toku Malše, v půvabném zapomenutém místě na rakouské hranici, kde do padesátých let stál městys a dnes zbyl jen kostel v lesích a ruina pohraničnické roty, tak tam Andrej Babiš vysadí do řeky perlorodky. 13:10 - 13:30: komentář pro média, stojí v itineráři.

Přírodě se dá prospívat stejně neokázale, jako jí bez fanfár dokáže škodit zemědělsko-průmyslový komplex. Ale tady jsme mezi politiky (a Babiš v tom není první, jen nejviditelnější). Jde o gesta – vypuštění zvířete politikem je v principu totéž, jako když politik symbolicky vyrazí do práce na kole. Public relations.

Andrej Babiš, respektive jeho ekologický servisman Richard Brabec, moudře volí spíše subtilní živočišné druhy, u kterých nehrozí, že po vypuštění do divočiny způsobí škody na majetku nebo zdraví, nebo dokonce mezinárodní konflikt jako Putinovi tygři na rusko-čínské hranici. Perlorodky by se měly chovat bezproblémově i u hornorakouského břehu.

Aby nedošlo k omylu: vypouštění zvířat je i v malém množství prospěšnější než vypouštění vějiček, džinů z lahví, mlh a pokusných balonků, což jsou rovněž aktivity, připisované politikům médii.

Z dlouhodobého PR hlediska je ale výhodnější orientace na flóru. Ano, myslíme tím sázení (stromů, ne řepky). Raci kamenáči nebo sysli obecní jsou příliš plaší a nespolehliví a před voliči se nám skrývají. Kdežto lípa, dubisko, slivoň tu roste ne jedno, ale třeba i několik desítek volebních období. A stojí, nemají kam utéct.

Jako památka na politiky fungují stromy (až do extrémů typu Oldřichův dub) rozhodně lépe než zvířata. Proto je sázení stromů tak oblíbenou státnickou aktivitou, a proto máme po celé zemi tolik stromů republiky.

Jinan dvoulaločný v lánské oboře sice zalévali Miloš Zeman a Si Ťin-pching, ale možná přežije nejen Smíšenou česko-čínskou komoru vzájemné spolupráce, ale nás všechny.

Trvanlivost stromů v sobě na druhou stranu skrývá nebezpečí, že se jejich poselství před očima všech zvrátí ve svůj opak. Když pojde sysel, nikdo si toho nevšimne. Když Trump a Macron zasadí před Bílým domem dub míru a on pak uschne, je to nejen zlé znamení, ale hlavně PR katastrofa.

Jaký populismus? To bychom si nedovolili. Pro tátu, pro mámu: lopatu do ruky!

Reklama

Související témata:
Rak

Doporučované