Hlavní obsah

Český olympionik v izolaci v Tokiu: „Snad jsem nikoho dalšího nenakazil“

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor SZ s nakaženým plážovým volejbalistou Ondřejem Perušičem. Těžko říct, zda si v Tokiu zasmečuje.

Reklama

Rozhovor Seznam Zpráv s plážovým volejbalistou Ondřejem Perušičem. Před začátkem olympiády v Tokiu měl pozitivní výsledek testu na covid-19. A to i přesto, že před odjezdem omezoval lidský kontakt a absolvoval obě dávky očkování.

Článek

Olympiáda v Tokiu ještě ani nezačala a už se vyskytlo několik případů, kdy se sportovci nebo novináři nakazili koronavirem. A to i přesto, že od příletu po ubytování platí přísná protiepidemická opatření. Japonská olympiáda se zatím omezuje hlavně na covid. A své o tom ví i plážový volejbalista Ondřej Perušič, který reportérovi Seznam Zpráv, který sleduje dění přímo v Tokiu popsal, jak nyní zvládá izolaci a jestli věří, že se ještě naplno zúčastní her.

Začněme vaším zdravotním stavem, jak vám je?

Jsem relativně unavený. Těžko říct, jestli je to tím, že tělo nějakým způsobem bojuje s nákazou, nebo jestli je to tím náročným letem a programem, který předcházel mému pozitivnímu testu. Jinak jsem zatím žádné vážné symptomy nezaregistroval a díky vakcinaci je ani nepředpokládám, že by se v tomto ohledu něco příliš změnilo, od doby, kdy se ukázalo, že jsem pozitivní.

Takže jste očkovaný?

Přesně tak. Mám za sebou dvě dávky vakcíny od firmy Pfizer, s tím, že tu druhou dávku jsem absolvoval už na začátku června, takže bych měl mít dost času na tvorbu protilátek.

Po jakém testu jste v Tokiu zjistil, že vám vyšel pozitivní výsledek?

Po příletu do Japonska byl pozitivně testovaný jiný člen výpravy, jeden ze členů realizačního týmu a já jsem měl test negativní i ten popříletový. Na letišti jsme strávili poměrně dlouhou dobu a na ubytování jsme se dostali až někdy v sobotu v odpoledních hodinách a ten další povinný test, který jsem odevzdával někdy v neděli odpoledne, kolem šesté hodiny, mi už vyšel pozitivní.

Co jste si říkal, když jste se dozvěděl, že vám vyšel pozitivní výsledek testu?

Jsem překvapený, jak dobře jsem to v uvozovkách vzal. Mrzí mě to kvůli parťákovi, týmu, všem lidem, kteří se na kvalifikaci podíleli. Pro mě byl největší úspěch se na olympiádu kvalifikovat a dokázat to sám sobě. I když jsem k tomu přistupoval zodpovědně, ať už jde o vakcinaci, omezení kontaktu před odletem, nošení respirátoru po většinu dobu letu a tak dále, došlo k tomu, že jsem se nakazil. Určitě se dalo udělat víc, ale zároveň si myslím, že jsem udělal víc, než by udělala většina lidí. Doufám, že jsem nenakazil nikoho jiného, svědomí mám relativně čisté. Vždy se dá udělat víc. Kdybych něco extrémně zanedbal, nebo byl nezodpovědný, tak bych asi musel vyčítat hlavně sobě, že jsem takto ohrozil českou výpravu, ale zejména náš tým.

Co se dělo potom?

Další den ráno někdy už po sedmé hodině mě probudil pan doktor Neuman s tím, že mám pozitivní test, ať se rychle sbalím a jdu s ním. Okamžitě jsme šli na kontrolní test, který se provádí právě už v jiných laboratořích v nějaké izolační místnosti. Tam mi udělali stěr z nosu, respektive dva výtěry z nosu. Musím podotknout, že důkladné, a ty mi oba dva vyšly také pozitivní. To znamená na nějaké spekulace o tom, jestli ty testy nebyly falešně pozitivní, tak asi není prostor.

Kam vás poté odvezli a co jste si říkal? Člověk má asi v hlavě to, že brzy začne olympiáda, připravuje se na sportovní výkon a najednou tohle, což je samozřejmě noční můra každého, kdo přiletí do Tokia?

Organizátoři s Českým olympijským týmem mi pouze vyzvedli věci a zařídili dopravu do karanténního hotelu. Ten se nachází mimo olympijskou vesnici a tam jsem dorazil někdy kolem poledního času a od té doby jsem v karanténě. Ten den zatím vypadá tak, že prostřednictvím nějakého interního rozhlasu nebo nějakého komunikačního prostředku, tak musíme dvakrát denně – vždycky jsme upozorněni na přesně vymezené časy, kdy si můžeme dojít do přízemí pro jídlo, které si máme jenom vyzvednout a dojít zase zpátky na pokoj. S tím, že dvakrát denně dopoledne a odpoledne, musíme hlásit po telefonu japonským sestřičkám teplotu, saturaci kyslíkem a puls. S tím, že se nás samozřejmě doptávají, jestli nemáme nějaké symptomy, jak se cítíme a v případě, že by někdo nějaké měl, tak to řeší následně.

Takže k vám nikdo osobně nechodí do pokoje?

Ne, já jsem se nepotkal s nikým zatím za celou tu karanténu, maximálně se dvěma sestřičkami, ale to přes sklo. Ony byly v uzavřené místnosti a já byl v jiné. A to jenom proto, že dozírají v přízemí na prostory, kde by se teoreticky někdo potkat mohl, protože tam si chodíme vyzvedávat jídlo.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Do kdy budete v izolaci?

To se zatím řeší, dle těch informací, co máme, tak ta úplně původní byla, že budu muset být v izolaci deset dní a po deseti dnech bych mohl být z karantény propuštěn.

Ale je to podmíněno negativním výsledkem na covid.

Tím si nejsem jistý, to bych si musel ověřit. To bych nerad někoho mystifikoval. Každopádně teď se ještě jedná v rámci našeho olympijského výboru, nebo mezi olympijským výborem, volejbalovým svazem, mezinárodním olympijským výborem a organizátory i o možnosti toho, že v případě, že ten hráč je asymptomatický, tak by bylo možné provést po týdnu v izolaci test na koronavirus, a pokud by byl negativní, tak je možné se nějakým způsobem zapojit do tréninku a opustit tu karanténu. Pokud by byl pozitivní, tak samozřejmě člověk zůstává dál v karanténě.

Věříte, že se vrátíte k tréninkům a samotnému boji o medaili?

Pokud se budu cítit dobře, tak doufám, že karanténu opustím relativně brzy. Na druhou stranu bych se nerad snažil za každou cenu uspěchat svůj návrat k tréninkům, kdybych představoval pro někoho ohrožení nebo riziko nákazy. Pokud se ukáže, že nejsem infekční a nebudu vykazovat symptomy, tak bych se moc rád zapojil do turnaje co nejdříve.

Jak vás podporují známí a rodina z Česka? Jste za to rád?

Jsem za to moc rád. Podpora je obrovská, jednak od mých nejbližších. Moc si toho vážím. Ta podpora je většinou ve formě zpráv, telefonáty hlavně v rámci rodiny, s přítelkyní a tak dále. Už jenom kvůli všem těm lidem, kteří nás podporují, tak bych rád, abych, pokud dostaneme šanci, do turnaje zasáhl, tak abychom se odvděčili i když ne vítězstvím, tak dobrým výkonem.

Jak vnímáte to, že olympiádu v Tokiu tak ovlivňuje covid?

Já tím, že jsem na olympiádě nikdy nebyl, tak nemám možnost srovnání. Je pravda, že letošní olympiáda je hodně specifická. Covidová pandemie hodně ovlivnila jednak kvalifikační procesy, tak samotnou akci. Je to situace, se kterou jsme ale měli všichni počítat, už od odložení her bylo jasné, že i v roce příštím roce musí proběhnout v omezeném režimu. Pandemie a proticovidová opatření určitě hodně narušily hladký průběh her a asi by se dalo říct, že odtahují pozornost od hodnot, na kterých by olympiáda měla stát.

Reklama

Doporučované