Hlavní obsah

Pět let Lenky Bradáčové: Jak dopadly velké případy, které rozjížděla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pět let Lenky Bradáčové na Vrchním státním zastupitelství v Praze.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Nikoho neženeme před soud bez důkazů, čísla to dokazují, říká pražská vrchní státní zástupkyně.

Článek

Politici ji ve funkci vesměs nechtěli - nebylo divu, když v ní naopak její příznivci viděli příslib „velké protikorupční revoluce“.

Lenka Bradáčová se přesto v srpnu roku 2012 stala vrchní státní zástupkyní v Praze. S cílem odzátkovat vyšetřování vážných hospodářských a korupčních kauz - například těch s přesahem do politiky.

Čísla po pěti letech: Úřad pod vedením Bradáčové zahájil 177 trestních stíhání, dvě zastavil. Podal 70 obžalob, z toho 21 jich je už pravomocně odsouzených, 13 soudy stále řeší.

Naposledy například soud poslal na pět let do vězení Marka Dalíka, bývalého pobočníka premiéra Mirka Topolánka z ODS, za pokus o půlmiliardový podvod při vyjednávání o zakázce na nákup armádních vozidel Pandur.

Pouze jeden případ skončil za pět let u soudu zproštěním obžaloby - jednalo se o kauzu dnes už bývalého policisty, který měl vyzradit tajné informace z vyšetřování.

Naopak soudy trestaly mimo jiné tunel do stamilionové zakázky pro firmu ProMoPro, která zajišťovala české předsednictví EU. A také machinace s evropskými dotacemi v severních Čechách.

Aktuálně soudy řeší obžalobu na znalce, kteří se podíleli na privatizaci OKD, nebo údajnou korupci v nemocnici Na Homolce.

„Ta čísla ukazují na to, že státní zástupci tohoto úřadu postupují důvodně v rámci trestních řízení, že dělají dobře svoji práci a že se nám povedlo v poměrně krátké době postavit před soud v 70 trestních věcech pachatele trestných činů v náročných, hospodářsky závažných trestních kauzách,“ říká Bradáčová.

Reklama

Doporučované