Hlavní obsah

Pět let od zmizení letu MH370 chce malajsijská vláda obnovit pátrání po letadle

Příbuzní pasažérů letu MH370 se zúčastnili vzpomínkové akce.Video: AP

 

Reklama

Malajsijská vláda chce obnovit pátrání po letu Malaysia Airlines 370. Na pietní akci to v neděli řekl malajsijský ministr dopravy Anthony Loke. Letadlo zmizelo před pěti lety.

Článek

Pátráním po zmizelém letadle se zabývala firma Ocean Infinity (OI). Začala hledat rok poté, co oficiální pátrání Malajsie, Austrálie a Číny skončilo bez výsledku. Pátrání OI, které začalo v lednu minulého roku, ale skončilo v květnu bez nově objevené informace, kde by letadlo mohlo být.

„Když se objeví nějaký kompetentní tým s konkrétní nabídkou, například právě vedení Ocean Infinity, rádi s nimi jejich návrh probereme. Jsme ale připraveni diskutovat i o nových návrzích od jiných firem. Očekáváme nabídku od konkrétního týmu, který je k tomuto úkolu kompetentní,” řekl agentuře AP malajsijský ministr dopravy Anthony Loke.

Dodal, že je pro všechny frustrující, že ani dvě pátrání nijak nepřispěla k získání jakýchkoliv nových informací.

Firma OI ale doufá, že pátrání po vraku by mohla v letošním roce obnovit. Ve videu, které přehráli na vzpomínkové akci v obchodním domě nedaleko Kuala Lumpur, to řekl výkonný ředitel OI Oliver Plunkett. Měla by jim v tom pomoci nová technologie, kterou získali za poslední rok. Ta jim pomohla už loni v listopadu, kdy úspěšně zaměřili argentinskou ponorku, jež zmizela rok předtím.

Plunkett také prozradil, že zaměstnanci firmy stále dávají dohromady data z tohoto letu a vytvářejí plán, jak by mohli znovu oživit svou nepovedenou misi.

V obnovení pátrání doufá i Hlas 370, podpůrná skupina pro příbuzné pasažérů.

Mluvčí skupiny Grace Nathan na vzpomínkové akci prohlásila, že nová vláda zvolená loni v květnu snad podpoří nové pátrací akce. Také na ni apelovala, aby vyhradili 70 milionů amerických dolarů, aby nalákali firmy, které mají pátrání v gesci. Ty totiž zatím pátrají takzvanou „no cure, no fee“ metodou. To znamená, že když nic nenajdou, nemohou si nic účtovat.

Zpráva, kterou zveřejnili vyšetřovatelé loni v červenci, potvrdila dřívější tvrzení malajsijské vlády, že letadlo bylo záměrně přesměrováno a letělo dalších sedm hodin bez jakékoliv komunikace. Zároveň ale nenalezli žádný znak mimořádného chování u pilotů, což by je vedlo k myšlence, že letadlo bylo uneseno. Policie prověřila i ostatní pasažéry a žádný z nich nebyl pilot. Řekli ale, že příčina zmizení nemůže být určena, dokud se vrak letadla spolu s černými skříňkami nenajde.

Letadlo zmizelo 8. března 2014 na cestě z Kuala Lumpur do Pekingu s 239 lidmi na palubě.

Trosky, které se objevily na březích na západě Indického oceánu, pomohly zúžit oblast, kterou Ocean Infinity prohledávala, ale přesto se nepodařilo najít žádné jiné stopy po vraku letadla.

Reklama

Doporučované