Hlavní obsah

Pět ústavních soudců chtělo EET zrušit úplně. I stanovisko ostatních je zdviženým prstem, říká odborník

Ústavní pravník vysvětluje, co si myslet o odlišném stanovisku pětice ústavních soudců k EET.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Třetina ústavních soudců nesouhlasila s odložením třetí a čtvrté vlny EET a se zrušením evidování plateb kartou. Evidence se jim nepozdává jako celek. A své důvody precizně sepsali, včetně satirického úryvku z knihy Jistě, pane ministře.

Článek

Část ústavních soudců měla výhrady k pátečnímu rozhodnutí Ústavního soudu, které ruší některé pasáže zákona o elektronické evidenci tržeb. Pětice soudců by raději celou EET zastavila.

Citace z odlišného stanoviska soudců ukazují, o jaké argumenty se opírají: „Být živnostníkem není vůbec jednoduché. Chce to kus osobní odvahy a hodně trpělivosti. Stát (…) by proto měl vždy dobře vážit zavedení každé nové povinnosti, která podnikatelům ztěžuje jejich činnost.“

V jednom z dalších odstavců soudci tvrdí, že by zájem o výběr dání měl někdy ustoupit, aby byla „zachována silná vrstva aktivních, tvořivých, sebevědomých a odvážných lidí, kteří v podnikání riskují svou existenci, místo aby se nechali zaměstnat.“

Jak si tato slova od ústavních soudců vysvětlit? Podle Ondřeje Preusse, ústavního právníka, jde o známku ostrého názoru na věc.

„I většinové stanovisko je zdviženým prstem směrem k Parlamentu a politikům, aby pečlivě zvažovali dopady regulací,“ dodává Preuss.

Duel Seznam Zpráv k rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části zákona EET.

Reklama

Doporučované