Hlavní obsah

Pětice českých policistů se vrátila z mise v Iráku

Foto: Army.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Policisté se do Bagdádu vrátí, jakmile se obnoví běžný provoz výcvikové základny.

Článek

Všech pět českých policistů působících na misi v Iráku je již zpátky v Česku. „Někteří čerpají řádnou dovolenou, případně se vrací do služby na domovských útvarech. V případě rozhodnutí a obnovení běžného provozu výcvikové základy se budou ihned vracet zpět do Bagdádu,“ televizi Prima to potvrdil mluvčí Policejního prezidia David Schon.

Do Iráku se vrátí po obnovení standardní činnosti, uvedlo ve čtvrtek policejní prezidium, podle kterého dočasný návrat policistů nesouvisí s bezpečnostní situací v Iráku. Čeští vojáci v Iráku zatím zůstávají.

„Z důvodu přerušení výcviku a omezeného provozu ve výcvikovém středisku v Bagdádu se čeští policisté přesunou do ČR. V okamžiku obnovení standardní činnosti se vrátí zpět do Iráku,“ uvedl na Twitteru policejní prezident Jan Švejdar.

„Výcviková mise je přerušená, dohodli jsme se, že těm pěti policistům umožníme čerpat dovolenou v situaci, kdy nemají náplň práce. Není to, že bychom stahovali naši přítomnost, pouze jsme využili toho, že ta mise stojí,“ řekl novinářům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nechtěl odhadovat, kdy by se policisté mohli do Iráku vrátit.

Čeští vojáci zůstávají na místě. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po čtvrtečním jednání Bezpečnostní rady státu řekl, že velení spojenecké mise, pod kterou Češi spadají, jedná s iráckou vládou o pokračování mandátu. Pokud by se vojáci stahovali, má Česko podle premiéra Andreje Babiše blokované prostředky, aby to zajistilo. Nyní by ale podle premiéra bylo předčasné nějaké kroky podnikat.

Vojáci jsou podle Babiše v pořádku. Premiér uvedl, že zajištění bezpečnosti českých občanů považuje za prioritu. Zdůraznil, že v této chvíli žádné riziko nevidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované