Hlavní obsah

Petice Milion chvilek žádá odstoupení premiéra Babiše

Iniciativa, která žádá odchod premiéra Andreje Babiše, má už bezmála 170 tisíc signatářů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Milion podpisů za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) chce do počátku června sesbírat na Facebooku iniciativa Milion chvilek pro demokracii. 

Článek

Iniciátorům akce, která od spuštění 25. února získala téměř 170 000 podpisů, se nelíbí Babišova minulost spojovaná s komunistickou Státní bezpečností, ani jeho nynější vystupování. „Dalším důvodem pro Babišovo odstoupení je propastný rozdíl mezi jeho sliby voličům a realitou,“ sdělila ČTK za organizátory Barbora Doleželová.

Premiér v demisi podle iniciativy nemá zájem o dialog. Loni 17. listopadu Babiše vyzvali, aby plnil své sliby občanům, zejména slib, že bude podporovat a rozvíjet demokracii. Po dalších měsících se podle nich ukázalo, že šanci ukázat se jako prodemokratický premiér promrhal. Proto dospěli k názoru, že přišel čas na Chvilku pro rezignaci. Podle Doleželové jsou připraveni organizovat protestní akce.

„Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ stojí v petici, kterou podepsali i neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer, herečky Aňa a Ester Geislerovy, zpěvák Richard Müller, herec Vojtěch Dyk nebo režisér Jan Svěrák.

Signatáři iniciativy Milion chvilek nezpochybňují výsledek voleb, podle kterého by měl premiér vzejít z hnutí ANO. „To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB. To považujeme za nepřijatelné a za výsměch všem obětem komunistického režimu,“ uvedli.

Reklama

Doporučované