Hlavní obsah

Petici za obnovu barokní kašny ve Znojmě podepsalo téměř 500 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Jihomoravský kraj.

Reklama

Petici za obnovu historické barokní kašny na Horním náměstí ve Znojmě podepsalo od března téměř 500 lidí. Iniciátorem je Okrašlovací spolek ve Znojmě, který tak reaguje na snahu vedení města umístit na náměstí moderní kašnu.

Článek

Starosta Jan Grois sdělil, že deset let se ve městě jen diskutovalo a až nyní se podařilo vypsat soutěž a vybrat vítěze. Kašna by se měla stavět příští rok. Petice k rukám vedení města zatím nedoputovala.

Horní náměstí získalo současnou podobu po rekonstrukci před deseti lety, ale kašna na místě původní není žádná. Barokní kašna vznikla na přelomu 17. a 18. století, stržena byla v roce 1897. Důvodem byla neochota tehdejších radních investovat do její opravy. „Druhý důvod byl ideologický. Socha svatého Václava byla symbolem starého svazku zemí Koruny české, což nekonvenovalo rostoucímu německo-rakouskému nacionalismu znojemských radních,“ uvedl v tiskové zprávě historik Jiří Kacetl, který je zároveň opozičním zastupitelem za hnutí ProZnojmo.

Podle spolku by nebyla obnova historické kašny problematická. „Originální socha sv. Václava z dílny sochařského mistra moravského baroka Michaela Mandíka se dochovala a původní nádrž s vodními tryskami je historickými plány a fotografiemi dobře dokumentována,“ uvedl Kacetl. Moderní kašna by mohla stát podle něj na jiném místě náměstí.

Autorem návrhu moderní kašny, která se jmenuje Koruna Znojma, je Štěpán Matějka. Letos v únoru už byla na místě dřevěná maketa, aby bylo vidět, jak bude kašna velká. Právě ta eskalovala odpor proti ní. „Naše stanovisko jsem formulovali už na jaře 2019, kdy město zveřejnilo zadání soutěže,“ uvedl Kacetl.

Podle Groise nelze vyhovět všem, protože někteří chtěli původní kašnu, jiní moderní. V soutěži bylo 51 návrhů, žádný se nevracel k historii.

Barokní kašna byla součástí i ceremoniální jízdy čerstvě korunovaného rakouského císaře Karla VI. s chotí Alžbětou Kristinou a dcerou a budoucí císařovnou Marií Terezií v listopadu 1723. „Bez kašny bude tento příběh mrtvou historkou z knížek,“ uvedl Kacetl.

Reklama

Doporučované