Hlavní obsah

Pětina hospod zkrachovala. Když nebudou lidé, čeká to další

Krachů restaurací ještě přibyde, pokud se zákazníci nevrátí. Rozhovor s Igorem Třeslínem, výkonným ředitelem společnosti Storyous.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pětina restaurací nepřežila jarní vlnu covidu, vyplývá z dat společnosti Storyous. Číslo ale může ještě vzrůst, řekl pro SZ Byznys Igor Třeslín ze společnosti Storyous.

Článek

Všechno teď bude záležet na zákaznících. A ti, jak ukazují čerstvá čísla po týdnu otevření vnitřních prostorů restaurací, zatím váhají. Někteří mají stále obavy z nákazy, jiní si zvykli na jídlo v krabičce s sebou, dovážkovou službu a nebo zjistili, že při „domácím vaření“ výrazně ušetří. To všechno dohromady přináší oboru nejistotu. Jarní vlnu covidu nepřežila podle dat společnosti Storyous pětina gastropodniků.

„Už se jim prostě nevyplatilo otevřít, už si řekli, že to nebudou dělat,“ popisuje nejčastější důvody konce podnikání Igor Třeslín, výkonný ředitel společnosti Storyous, která dodává software pro řízení restaurací včetně pokladních systémů. Podle jejich dat skončilo v jarní vlně 20 procent restaurací. Nejvíc v lednu a únoru.

Igor Třeslín

bývalý profesionální hokejista a podnikatel.

Vybudoval portál s restauracemi Lunchtime.cz (v roce 2014 jej koupila nadnárodní indická firma Zomato). Podílel se na vzniku PizzaTime.cz, jehož pokračovatelem je současné Dáme jídlo.

Nyní je CEO firmy Storyous, která nabízí software pro řízení restaurací včetně pokladních systémů. Společnost patří do portfolia investiční skupiny Rockaway Capital. V prosinci 2020 firma oznámila strategickou investici od přední evropské fintechové společnosti SaltPay.

„Lockdown byl tak dlouhý, že se spousta lidí už přeorientovala na něco jiného,“ uvedl Třeslín s tím, že číslo může v dalších měsících ještě vzrůst. „Jestli se zákazníci nevrátí zpět do restaurací, tak pak nebudou mít tržby ani ti, co se pokusili znova otevřít teď na jaře.“

Provozovatelům pomohlo už otevření zahrádek. Podle údajů společnosti Storyous jim vylepšily tržby o 43 procent. Po otevření vnitřních prostor začátkem června pak tržby rostly o dalších 39 procent. I tak se ale musí gastronomové spokojit se čtyřpětinovými příjmy ve srovnání s dobou před pandemií.

Covid ale – tak jako v mnoha jiných oborech – zásadně zrychlil digitalizaci řízení. „To, co by trvalo tři nebo čtyři roky, už funguje teď,“ popsal Igor Třeslín.

Celý rozhovor o situaci restaurací si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované