Hlavní obsah

Pirát Michálek podráždil ANO: Přinesl jsem Babišovi kapesníčky, aby mohl fňukat

Projev šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka před pátečním hlasováním o nedůvěře vládě.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Páteční hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše přineslo řadu emotivních momentů. O jeden z nich se postaral šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Zkritizoval práci ministerstev vedených hnutím ANO a pak se sarkasticky pustil do předsedy vlády.

Článek

Poslanci v pátek hlasovali o vyhlášení nedůvěry vládě. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek před hlasováním premiéra Andreje Babiše kritizoval. ANO podle něj například neodvádí dobrou práci na Ministerstvu dopravy.

„Na Ministerstvu dopravy sedí ANO už pět let. Člověk by čekal, že mají připravené projekty a každý měsíc dokončují několik desítek kilometrů silnic. Jediným výsledkem, který vláda v dopravě prezentuje, je zahájení práce na nových úsecích silních a dálnic v délce obchvatu 28 kilometrů. To je za pět let trochu málo,“ prohlásil.

Michálek dále kritizoval i práci ANO na Ministerstvu pro místní rozvoj. Mluvil například o zvyšujících se cenách nájmů. „Nájmy rostou a hnutí ANO ve svých materiálech uvádí, že probíhají práce na stavebním zákoně. S obdobnými výsledky nejsme daleko od toho, abychom se jako za komunismu plácali po zádech, jak se daří plnit plán, zatímco reálné pokroky jsou naprosto mizerné.”

Podle Michálka vláda navzdory tvrzení premiéra Babiše výsledky nemá: „Spoléhá se na marketéry a propagandu. Jak je pro předsedu vlády tradiční, své chyby promítá do ostatních a tvrdí, že proti němu jede kampaň. Kdyby se Babiš zase cítil ukřivděný, přinesl jsem si dneska kapesníčky. Aby si mohl utřít slzičky.”

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD ve Sněmovně pokus opozice o vyslovení nedůvěry ustála. V tomto volebním období šlo o první hlasování dolní komory o vyslovení nedůvěry kabinetu. Konalo se necelých pět měsíců poté, co kabinet ANO a ČSSD získal díky podpoře KSČM ve Sněmovně důvěru.

Po sedmihodinové debatě kabinet podpořilo 90 poslanců z ANO a z KSČM, která vládu toleruje. Tři zákonodárci těchto uskupení byli omluveni. Všech 13 přítomných zákonodárců ČSSD opustilo před hlasováním jednací sál, další dva byli omluveni.

Babiš po hlasování: Žádná krize nebyla, jen mě chtěli ponižovat:

Babiš po hlasování: Žádná krize nebyla, jen mě chtěli ponižovat.Video: Seznam Zprávy

Pro vyslovení nedůvěry se vyslovilo všech 92 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Aby kabinet padl, opozice by musela pro návrh získat nejméně 101 hlasů.

Šest opozičních stran chtělo vládu svrhnout kvůli posledním informacím v kauze Čapí hnízdo včetně údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krym. Opoziční lídři po hlasování upozornili na to, že problémy kolem trestně stíhaného premiéra se nevyřešily. Babiš důvod pro změny ve vládě nevidí.

Peksa (Piráti): Důvěryhodnost Andreje Babiše je jednoznačně otřesena:

Peksa (Piráti): Důvěryhodnost Andreje Babiše je jednoznačně otřesena.Video: Seznam Zprávy

Opoziční lídři při jednání Sněmovny Babiše kritizovali, zatěžuje podle nich vládu i zemi. Premiér se mimo jiné opřel do novinářů a zopakoval, že odstoupit nehodlá. Kritikům vzkázal, ať se ho pokusí porazit ve volbách.

„Předseda vlády si udržel funkci, ale neudržel si důvěru většiny Poslanecké sněmovny,“ řekl po hlasování předseda ODS Petr Fiala. Vzhledem k odchodu ČSSD ze sálu si neumí představit, že by vláda mohla vydržet celé volební období, doplnil. Podle Fialy i dalších šéfů opozičních stran problém s trestním stíháním premiéra trvá a poškozuje Česko v zahraničí.

ČSSD vládě věří

Předseda ČSSD Jan Hamáček zopakoval, že strana vládnímu projektu nadále věří, takže nemohla hlasovat proti němu. Odchodem ze sálu chtěli podle Hamáčka sociální demokraté vyjádřit to, že kabinet zatěžují problémy kolem Babiše. Očekává nicméně standardní pokračování vládní spolupráce.

Premiér postoj koaliční ČSSD chápe jako výsledek jejího vnitrostranického kompromisu. Páteční hlasování o nedůvěře se podle něj konalo kvůli tomu, aby ho sněmovní opozice měla možnost urážet a ponižovat. Zopakoval, že zveřejnění rozhovoru s jeho synem byla kampaň namířená proti předsedovi vlády. Babiš nevidí důvod k tomu, aby se koaliční strany domlouvaly na změnách ve vládě. „Máme podepsanou koaliční smlouvu, nic se nezměnilo,“ doplnil.

V Praze se ve čtvrtek konala další demonstrace, jejíž účastníci požadovali demisi Babišovy vlády. Protestu pořádaného spolkem Milion chvilek se na Staroměstském náměstí zúčastnilo několik tisíc lidí. Za Babišovu demisi kvůli kauze Čapí hnízdo demonstrovaly tisíce lidí na Staroměstském náměstí už 17. listopadu v den výročí sametové revoluce.

Reklama

Doporučované