Hlavní obsah

Piráti a STAN válčí o černozem. Soukromník bude mít zisk 250 procent

Foto: Profimedia.cz

Zkouška koaliční odolnosti: Piráti, pražští i mimopražští, kvůli pozemkům v Třeboradicích napadají náměstka primátora z hnutí STAN Petra Hlubučka (na snímku).

Reklama

Hlavní město vykupuje ornou půdu. Pozemky na severním okraji Prahy mají prý rozšířit veřejnou zeleň. Piráti tvrdí, že cena by měla být zhruba poloviční, než jakou vyjednali úředníci podřízení koaličnímu náměstkovi z hnutí STAN.

Článek

Praha se v těchto dnech chystá uzavřít realitní obchod. Jde v něm o několik kusů polí s kvalitní černozemí na nejsevernějším okraji Prahy. V součtu mají zemědělské parcely výměru necelých 9 hektarů a hlavní město je chce vykoupit od soukromého majitele za cenu pod 10 milionů korun.

Z hlediska mnohamiliardového rozpočtu české metropole se tak jedná o okrajový kontrakt, přesto mezi místními politiky už vyvolal hodně zlé krve. A paradoxně hlavně mezi dvěma partajemi, jež na celostátní úrovni právě teď uzavřely předvolební sňatek. Jde o hnutí STAN a Piráty, kteří i v Praze vládnou v jedné koalici.

Názorně se ukazuje, jak každé takové spojení může být křehké, když si politici začnou vyčítat nečisté obchody.

Pirátský útok

O co přesně jde?

Jistý Pavel Vopařil z Prahy 6 nabídl loni hlavnímu městu ke koupi svých 16 zemědělských parcel o rozloze 8,8 hektaru v katastrálním území Třeboradice. Úředníkům se jeho nabídka zdála zajímavá, a tak s ním začali jednat. Nakonec byla dohodnuta kupní cena 9,35 milionu korun (107 Kč/m2).

Příslušný materiál přinesl radním k odsouhlasení náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), v jehož sekci byl obchod připraven. V listopadu vše posvětilo pražské zastupitelstvo. Schvalovací proces probíhal hladce až do té doby, než koaliční Piráti, kteří mají v Praze i primátora Zdeňka Hřiba, začali zjišťovat o případu detailnější informace.

V katastru našli, že zmíněný Pavel Vopařil byl majitelem předmětných pozemků relativně krátce. Koupil je v červnu 2019 od předchozí majitelky (Antoniettta Calogero s bydlištěm v Kanadě), a to jen za cenu 2,64 milionu korun.

Prodej polí u Třeboradic tak pro něj bude znamenat mimořádně výnosný obchod. Během jediného roku na investici dosáhne zisku přes 250 procent.

A to byl moment, kdy Piráti začali připravovanou smlouvu ostřelovat. Vše došlo tak daleko, že se o věci dlouho diskutovalo v nočních hodinách během posledního předvánočního jednání pražského zastupitelstva.

Tři posudky

Šéf pirátského klubu Viktor Mahrik na tomto zastupitelstvu navrhl revokaci původního usnesení. Oháněl se posudkem od pardubického znaleckého ústavu ZUOM, který si sami Piráti nechali vypracovat. Z něho vyplynulo, že odpovídající cena za ryze zemědělskou půdu je výrazně nižší, a to 5,7 milionu korun.

Nicméně náměstek Hlubuček argumentuje dvěma „svými“ posudky od soudního znalce Pavla Viceníka. Ty zohledňují i fakt, že jde o půdu nejvyšší bonity a nacházejí se stále na území Prahy, tedy v nejdražší části republiky.

Dohodnutá kupní cena 9,35 milionu podle Hlubučka přesně kopíruje úředně stanovenou cenu. A vedle toho má město od stejného znalce z listopadu další posudek, tentokrát na cenu obvyklou. Ten vyšel dokonce na částku 22 milionů korun.

Hlubuček je tak přesvědčen o mimořádné výhodnosti koupě pro metropoli. To, že předtím současný majitel získal pozemky od restituentky o dost levněji, bere jako neférový argument, protože šlo o vztah dvou fyzických osob. „To přece odporuje úplně všemu. To je, jako bychom řekli, vy jste ty pozemky dostal od babičky zdarma, nebo jste je zrestituoval, a proto vám nedáme tolik, kolik chcete,“ kritizoval Hlubuček na předvánočním zastupitelstvu pirátské výpady.

Celá noční debata se ale i s výrazným přispěním opozice nakonec stočila spíše na otázku, podle jakého klíče si Piráti vybrali svého „konkurenčního“ znalce. Samotný obchod revokován nebyl.

Příběh jak z 90. let?

Koaliční bouře se od Vánoc poněkud uklidnila. Olej do ohně ale v minulých dnech opět přilili dva členové pirátské strany Patrick Zandl a Marek Řebíček, kteří na Facebooku znovu napadli náměstka Hlubučka.

„Přístup Petra Hlubučka je jak vystřižený z 90. let a je pro nás dokladem toho, že kontrolní mechanismy a především osobní zájem jsou pro politiku důležité,“ uvedli mimo jiné oba piráti, kteří na kauzu jako první upozornili a jsou členy zastupitelstva v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi. Mimochodem na tamní radnici kandidovali společně se STAN.

Hlavní aktéři z Prahy už ale nevidí prostor, že by ještě něco mohlo pozemkový obchod zvrátit. Petr Hlubuček si už žádných dalších překážek není vědom. „Smlouva je momentálně u podpisu u prodávajícího,“ uvedl náměstek primátora zkraje týdne pro Seznam Zprávy.

Šéf pirátského klubu Viktor Mahrik o zvrat už usilovat nehodlá. „Byť s rozhodnutím nesouhlasím, respektuji ho a další revokaci vyvolávat nebudu,“ reagoval na dotaz.

Redakce Seznam Zpráv se pokoušela kontaktovat i prodejce pozemků Pavla Vopařila, kterého piráti Zandl a Řebíček na Facebooku dokonce bez důkazů nazvali bílým koněm. Jediné veřejně dostupné telefonní číslo na Vopařila je už ale nefunkční. Kontaktovat jej není možné ani přes některou ze sedmi firem z oblasti realit a financí, v nichž dříve působil (třeba Prague Capital Centre). Všechny totiž nejpozději v roce 2019 opustil a od loňska už v orgánech žádné nefiguruje.

Přeměna na drobnou zeleň

Otázkou i po uzavření smlouvy zůstane, k čemu vlastně Praha zmíněnou ornou půdu u Třeboradic využije, když sama na polích nehospodaří a se zástavbou se nepočítá. V tuto chvíli mají inkriminované pozemky pronajaté zemědělci.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman uvedl, že město pozemky kupuje se záměrem, že budou v krátkodobém horizontu – během několika let - přeměny na drobnou zeleň. Praha tak chce splatit dluh místní krajině. „Jedná se o jednu z mála možností vytvoření pestřejší krajiny v severním sektoru města, který dlouhodobě trpí deficitem veřejné zeleně,“ uvedl mluvčí. Vedlejším efektem tohoto snažení má být rozčlenění stávajících velkých lánů orné půdy na menší.

Bohulibé záměry v oblasti ekologie mohou ale narazit na další zádrhely. Některé z kupovaných pozemků se nacházejí uvnitř větších půdních bloků. Piráti dokonce tvrdí, že jen ke dvěma z 16 pozemků je dnes přístup z místní komunikace (a třetina pozemků je zatížena náletem).

Výhrady ohledně přístupu ale město odmítá. Většina pozemků je prý dostupná po stávající polní cestě, která je v majetku městské části Čakovice, menšina přes bývalou polní cestu, taktéž v majetku Čakovic. Přístupných pouze přes pozemky cizích majitelů je tak údajně jen 367 m2 zakoupených polí, tudíž 0,4 % z celkové rozlohy.

Město podle mluvčího Víta Hofmana i v tomto směru žádný zásadní problém nevidí.

Reklama

Doporučované