Hlavní obsah

Piráti chtějí předčasné volby. Neumím si představit, jak řídí stát, řekl Babiš

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Piráti chtějí místo hlasování o nedůvěře vládě rozpustit Sněmovnu. Jejich předseda Ivan Bartoš to chce řešit i s prezidentem.

Článek

Jakmile bude schválen volební zákon, chtějí Piráti vyvolat hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny, a dovést tak zemi k předčasným volbám. Potvrdil to předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Možné rozpuštění Sněmovny chce řešit i s prezidentem Milošem Zemanem. Bartoš uvedl, že Piráti budou usilovat o ukončení vlády Andreje Babiše (ANO). „Jeho vláda dlouhodobě čelí vlastním problémům a kauzám, nezvládla uplynulý rok s pandemií a způsobila faktický rozklad našich financí,“ uvedl Bartoš.

„Neumím si představit, jak tito lidé chtějí řídit naši zemi,“ komentoval to premiér Andrej Babiš.

O schůzku se Zemanem zatím nepožádal, chce to udělat v průběhu úterý. Seznam Zprávy se na prezidentův názor na možné předčasné volby zeptaly jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka, ten zatím nereagoval.

Cesta rozpuštění Sněmovny a následných předčasných voleb je podle Bartoše jediná správná. Pro rozpuštění Poslanecké sněmovny jsou potřeba tři pětiny hlasů všech poslanců. Opoziční strany 120 hlasů nemají, musely by usilovat i o část hlasů vládních poslanců z hnutí ANO a ČSSD.

I o to se chce Bartoš podle dřívějšího vyjádření v následujících týdnech pokusit. Uvedl, že se chce setkat i s premiérem Babišem.

Co bude dál?

Vyslovení nedůvěry vládě

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Na tahu je poté prezident - může nechat dovládnout vládu v demisi, pověřit sestavením vlády někoho z politické scény nebo sestavit vládu odborníků.

Rozpuštění Sněmovny

K rozpuštění Sněmovny je potřeba 120 hlasů poslanců, poté Sněmovnu formálně rozpustí prezident. Od té chvíle běží limit 60 dnů, do kterých se musí konat předčasné volby. Sněmovnu lze rozpustit nejpozději 3 měsíce před tím, než jí uplyne mandát (k tomu v tomto případě dojde třetí týden v červenci).

Termín předčasných voleb

Strany nechtějí rozpustit Sněmovnu dříve, než bude platit nový volební zákon. K tomu by mělo dojít 1. července, pokud Senát nenavrhne účinnost uspíšit. Předčasné volby by se tak mohly nejpravděpodobněji konat v letním termínu.

Hlasování o rozpuštění Sněmovny chtějí Piráti vyvolat po podepsání volebního zákona prezidentem Zemanem. Senátoři se k jeho schvalování dostanou 28. dubna.

Pirátský předseda chce dál jednat i s představiteli opozičního uskupení Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), které zatím dává přednost vyslovení nedůvěry vládě. K tomu je potřeba pouze 101 hlasů. Do řádných voleb by pak podle koalice Spolu měla dovládnout úřednická vláda dohodnutá všemi stranami. Kritici tohoto plánu se ale obávají, že by si pak vládu nadiktoval prezident Zeman.

Jak si vedou u voličů strany v tuto chvíli? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované