Hlavní obsah

Praha odvolala šéfa mostařů kvůli pádu lávky v Troji

Piráti kritizují TSK kvůli pádu lávky v Praze, magistrát po dni váhání udělal personální změnu na TSK.

 

Reklama

Dva dny po pádu betonové lávky v pražské Troji se magistrát uchýlil k prvnímu personálnímu opatření. Šéf TSK Petr Smolka odvolal šéfa mostařů v Technické správě komunikací Jana Zemánka.

Článek

Mimo funkci by měl být do konce vyšetřování příčin pádu, řekl v pondělí ČTK náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD.

Na místě, kde se lávka v neděli propadla, by mohl dočasně vzniknout pontonový most. Konstrukce, která se zřítila v sobotu, nebyla v dobrém stavu. Příčina pádu zatím není známa. Při nehodě utrpěli vážná zranění dva lidé. Další dva vyvázli s pohmožděninami zad.

„TSK je akciová společnost a nese plnou zodpovědnost za správu majetku, kterou si u ní město objednává. Do konce vyšetřování by měl být pověřen vedením týmu mostařů někdo jiný,“ řekl Dolínek. Kdo by měl tým vést, bude záležet na rozhodnutí firmy.

„V tuto chvíli k tomuto požadavku nemám bližší informace,“ řekla Seznamu mluvčí TSK Barbora Lišková.

Praha zároveň požádala předsedu představenstva TSK Petra Smolka, aby společnost prověřila interní předpisy a postupy vztahující se k mostům.

Zároveň má být prošetřeno, kdo za pád nese vinu. Zkoumat se budou rovněž zprávy z kontrol mostu. „V případě, že došlo k pochybení uvnitř TSK, budu chtít vyvození personální zodpovědnosti i na dalších místech, nejen v sekci mostů. Musíme ale počkat na závěry vyšetřování policie,“ řekl Dolínek.

Pomoc městu podle Dolínka už o víkendu nabídli odborníci ze škol, firem a dalších organizací. Mezi nimi bylo například České vysoké učení technické. Trosky lávky by měly být v následujících dnech převezeny k místní betonárce, kde je bude zkoumat znalec.

Větší část 260 metrů dlouhé lávky se propadla do řeky. Zbytky poškozené konstrukce zůstaly na obou pilířích. Na problematický stav stavby z roku 1984 poukazovaly už posudky z minulých let, odborníci ji proto stále sledovali prostřednictvím elektronického monitoringu. Zprávy dostávali na počítač každé dvě minuty.

Reklama

Doporučované