Hlavní obsah

Piráti kvůli problémům s certifikáty podávají podnět k NKÚ

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš podá kvůli nákupu ochranných pomůcek na Ministerstvu zdravotnictví doplnění k podnětu u Nejvyšší kontrolního úřadu.

Článek

Nejvyšší kontrolní úřad už na konci dubna oznámil, že prověří nákupy ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Šéf Pirátů ale hodlá NKÚ poslat doplnění k podnětu, který poslal již na konci dubna.

Doplnění by se mělo týkat právě problematických certifikátů, které může vydat jenom 34 úřadů schválených Evropskou komisí.

Seznam Zprávy si už minulý týden vyžádaly certifikáty od čtyř firem a žádné z nich nesplňovaly evropské podmínky, a u společnosti LA Factory se dokonce ukázalo, že jeden z certifikátů je padělaný, což Seznam Zprávám potvrdila vydávající polská laboratoř ICR.

„Představitelé polské instituce ICR Polska ve svých dopisech bezradně opakovali, že jejich certifikáty se v Číně falšují. Dle jejich slov logo, podpisy a řada dalších údajů se objevují na certifikátech přiložených k čínským respirátorům, aniž by s tím měli cokoliv společného,“ napsal Seznam Zprávám analytik Pirátů Janusz Konieczny.

Na základě zjištění Seznam Zpráv a kvůli dalším případům problematických certifikátů dá předseda Pirátů Ivan Bartoš doplnění k podnětu NKÚ a některé konkrétní případy doručil i Finančnímu analytickému úřadu.

„Plánuji doručit NKÚ doplnění k mému podnětu, ve kterém pirátští analytici kromě podrobného srovnání cen respirátorů popíšou na konkrétních případech neplatné certifikáty včetně falzifikátů,“ napsal Seznam Zprávám Bartoš, ten už první podnět poslal na konci dubna.

NKÚ by se nákupy ministerstev měl zabývat v druhé polovině května. „Začneme s kontrolami bezprostředně po 18. květnu,“ řekl pro Hospodářské noviny prezident NKÚ Miloslav Kala, který má do té doby upravený plán kontrol, a konkrétní postup prověrek by mělo schválit kolegium úřadu.

Podle Bartoše by ministr zdravotnictví měl zveřejnit všechny požadované informace k nákupům a prokázat, že zakoupené ochranné pomůcky mají požadovanou kvalitu. Výrobky, jejichž kvalitu nikdo neprověřuje, znamenají podle něj hazardování se zdravím zdravotníků.

Vojtěch ale pochybné nákupy vysvětluje hlavně tím, že byl nouzový stav, jeho obchodní tým se musel rozhodovat velmi rychle a v tu dobu bylo nutné ochranné pomůcky dostat do Česka.

„Kvalitu dodávaných materiálů jsme testovali ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce, a pokud kvalita nebyla splněna, nic jsme neplatili,“ napsal Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Doporučované