Hlavní obsah

Piráti si zvolili volebního lídra, žádné překvapení se nekoná

Piráti mají odhlasováno. Volebním lídrem je Ivan Bartoš.

 

Reklama

Do sněmovních voleb v roce 2017 povede Českou pirátskou stranu Ivan Bartoš. Jako první strana v Česku ho vybrala v internetovém hlasování.

Článek

Piráti si po čtyřdenním celostátním hlasování zvolili v prvním kole jako jedna z prvních politických stran svého volebního lídra. Stal se jím dlouholetý předseda Ivan Bartoš.

Výsledek Pirátská strana zveřejnila na svém webu. V internetovém hlasování Bartoš získal 65 procent hlasů a porazil zahraničního experta strany Mikuláše Peksu.

Česká pirátská strana ve sněmovních volbách zatím neuspěla. V roce 2013 získala 2,66 procenta hlasů, v prosincovém průzkumu společnosti STEM ji podporovalo 3,3 procenta voličů. Své zástupce ale má v Senátu, na krajské a komunální úrovni.

„Samozřejmě mám svá preferovaná témata. V mé části kampaně, které mohu dát tvář, chci klást důraz na vzdělávání, na sociální témata, jež jsou pro lidi klíčová, protože západní Evropu ani po téměř třiceti letech spíše nedoháníme," uvedl pro Seznam Bartoš.

Volební program však na zvoleném lídrovi není příliš závislý, píší ho totiž externí skupiny složené z členů strany.

Do podzimních voleb se Piráti rozhodli jít samostatně. Plánují otevřené kandidátky, na kterých se mohou objevit osobnosti mimo stranu.

Šestatřicetiletý Bartoš je dlouholetým předsedou Pirátů. V čele strany byl od roku 2009 do roku 2014, kdy rezignoval po neúspěchu v evropských volbách. Loni v dubnu si ho Piráti znovu zvolili za předsedu.

Reklama

Doporučované