Hlavní obsah

Pirátka Richterová: Je to velká příležitost udělat na krajích spoustu práce

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Olga Richterová s pirátským předsedou Ivanem Bartošem.

Reklama

Kometou letošních krajských voleb se stali Piráti. Skončili na druhém místě a podařilo se jim dostat do všech krajských zastupitelstev. Nyní je čeká vyjednávání.

Článek

Kraje byly to poslední, co Pirátům chybělo. Po víkendových volbách si i u nich mohou odškrtnout, že mají splněno. Stali se druhou nejsilnější stranou těchto voleb a uspěli ve všech krajích. Nyní je čeká vyjednávání o koalicích. Nejen o něm hovořila první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Je pro vás druhé místo velký závazek?

Je to velká důvěra v nás vložená, jsem za ni velmi vděčná. Zároveň to vnímáme jako povinnost, kterou neseme, a je to taky velká příležitost na krajích udělat spoustu práce.

S čím jdete do povolebního vyjednávání?

Do vyjednávání jdeme s hotovými strategiemi, takže voliči věděli, co od nás můžou čekat, a to je myslím si novinka v české politice. Povolební strategie, s kým prioritně a s kým ne, jsou pro každý kraj. Nyní je to na týmech v krajích, které jsou skvělé a my jim samozřejmě rádi pomůžeme radou, ale je to na nich.

Politické vyjednávání je ale často založené na kompromisech. Jste na ně připraveni?

Nechceme dělat jednorázové věci a rádi bychom základní strukturní změny ve státě, které se mnozí už vyhořelí praktici zdráhají dělat, protože ve volebním období se stíhají těžko. Třeba velké infrastrukturní projekty a stavby se plánují dlouho a klíčové věci, které člověk odpracoval, nejsou pak tak dobře vidět.

Chceme se soustředit také na vzdělávání a školství a to je zase budoucnost, je to to, co změní naši zemi za 20 let, když budeme mít skvělé školství a profese učitele bude oblíbená, uznávaná a dobře ohodnocená. Je to to, co kraje mohou na středních školách dobře povzbudit. Ony je kraje ve velké míře zřizují. Ale projeví se to až dlouhodobě.

A jste připraveni i na zkušené krajské šíbry, kteří se kolem vás teď začnou točit a lákat vás?

Různí šíbři se okolo Pirátů točili od začátku, proto jsme zřídili jasnou evidenci kontaktů. Zase jsme jediná strana, která se snaží systémově dát lidem příležitost podívat se, s kým se scházíme, a říct si: ano, to je v pořádku, nebo oni se vlastně baví s leckým, protože je v pořádku zjistit názory a postoje, ale pak ta rozhodnutí děláme transparentně tak, jak si myslíme, že jsou správná. Myslím, že ta zkušenost, co trvá 11 let, se už postupně zúročuje a budeme její výsledky vidět při vyjednávání na krajích.

A když situace nebude taková, jak jste si představovali? Je pro vás řešením opozice?

To uvidíme, jak se podaří vyjednat. Každopádně spoustu práce je možné udělat jak z koalice, tak z opozice. Vidíme to i ve Sněmovně, kde nás zpočátku všichni strašili, že to bude demotivující, a ve skutečnosti máme i celý web pirátipracují.cz, kde výsledků jsou desítky a desítky, takže to jde. Já budu maximální oporou našim zastupitelům, stejně tak členové Sněmovny a předsednictva, aby si vyjednali takovou pozici, ve které se budou cítit komfortně, protože dělat příliš velký kompromis také není možné. Věřím, že se to podaří vyjednat tak, aby to bylo ku prospěchu naší země i ke spokojenosti zvolených lidí, kterým velmi gratuluju.

Vše k volbám 2020 do krajů a Senátu najdete zde >>

Reklama

Doporučované