Hlavní obsah

Pivoňky a bílé růže, citronový dort nebo netradiční proslov nevěsty. Tady jsou detaily z královské svatby

Co byste měli vědět před královskou svatbou: detaily, o nichž se nemluví.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Veřejnost každým dnem netrpělivě očekává zveřejnění dalších detailů svatby. Zatímco podoba šatů nevěsty stále nebyla odhalena, informace ohledně výzdoby, dortu nebo fotografa už jsou oficiální. Co všechno je tedy známé?

Článek

Na místě je zvědavost, jak bude vypadat kaple svatého Jiří na hradě Windsor, kde dojde k obřadu. Výzdobu pár svěřil do rukou londýnské floristce Philippě Craddockové. Snoubenci si vybrali pro svůj svatební den několik druhů květin, hrad budou zdobit bílé zahradní růže, pivoňky a náprstníky. Craddocková tak podle potvrzení Kensingtonského paláce vytvoří jejich přehlídku v obřadní kapli a také v přilehlém sále.

Meghan Markleová údajně na svém smazaném instagramovém účtu uvedla, že pivoňky ji „dělají nekonečně šťastnou”. Fotografii těchto květin také sdílela krátce poté, co se začala scházet s princem Harrym. Uspořádání květin ve svatební kytici také má mít podle britské odbornice a květinářky Lany Elieové svůj význam. Pivoňka umístěna přímo uprostřed symbolizuje bohatství, věrnost a šťastné manželství. Okolní bílé růže jsou spojené s nevinností, ctností a čistotou. A nakonec náprstníky jako symbol sebevědomí a ambice.

Philippa Craddocková je v oboru květinářství samouk a bude řídit celý tým specialistů, se kterými výzdobu vytvoří. Využívat budou čerstvé květiny, které v tomto období přirozeně kvetou, a chybět by také neměly další ozdobné prvky jako větve buku, břízy nebo habru. Jak píše web BBC ozdobné listy budou pocházet z místních zdrojů včetně královských zahrad a královského parku patřící k hradu Windsor.

Podle Kensingtonského paláce se v designu květin bude odrážet divoká příroda a krajina, ze které rostliny pocházejí.

Foto: instagram.com/philippacraddock

Dort s příchutí jara 

Čerstvé květiny pokryjí také svatební dort, jehož výrobu má na starost majitelka moderní pekárny v londýnské části Hackney Claire Ptaková. Američanka připraví snoubencům dort s citronovo-bezovou příchutí a máslovým krémem. Princ Harry a Meghan ji podle webu Sky News požádali, aby začlenila „jarní svěží chuť”.

Pekařka pochází z Kalifornie, kde také předtím pracovala v restauraci. Později se přestěhovala do Británie, kde si v roce 2010 založila vlastní podnik zaměřený na bio produkty.

Předešlý královský dort prince Williama a vévodkyně Kate v roce 2011 měl osm pater a zdobily ho jemné krajky, stejně jako šaty nevěsty.

Foto: instagram.com/violetcakeslondon/

Svatba v hledáčku autora zásnubních fotografií 

Vzpomínky na královskou událost pořídí fotograf Alexi Lubomirski, který snoubencům fotil také první oficiální snímky loni v listopadu poté, co pár zveřejnil jejich oznámení.

Lubomirski je pravidelným fotografem amerického časopisu Harper's Bazaar známý především svými portréty slavných osobností. Několik let pracoval například pro módního fotografa Maria Testina, který byl přítelem princezny Diany a královskou rodinu v minulosti fotografoval několikrát. Markleová je prý fanynkou Lubomirskiho práce, kdy obdivuje jeho velmi stylovou a uměleckou tvorbu.

Doprovod královského sboru a netradiční proslov 

Zatím není jasné, jaká hudba bude doprovázet recepci po ceremoniálu, nicméně Kensingtonský palác oznámil, že samotný obřad bude režírovat James Vivian, šéf místního sboru kaple svatého Jiří. Vystoupí zde například mladý violoncellista Sheku Kanneh-Mason a také královský sbor v čele s dirigentkou Karen Gibsonovou.

Meghan Markleová také boří tradice - podle informací britských médií bude mít na svatbě proslov, což není u královské rodiny zvykem. V tom by měla mluvit zejména o svém manželovi, poděkovat královně a také prý přidá několik vhodných vtipů. Nevěsta má s veřejnými projevy zkušenosti, například v roce 2015 promluvila v OSN o rovnoprávnosti žen.

Svatební den budou vysílat živě tři britské televize BBC, ITV a Sky News, které budou přinášet po celý den nejnovější informace o průběhu svatby, píše web The Daily Mail. Poslední zmíněná televize by měla vysílat dokonce ve vysoké kvalitě 4K.

Reklama

Doporučované