Hlavní obsah

Plasty už znečišťují i vzduch, přenáší je létající hmyz

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Létající hmyz kontaminuje nové prostředí miniaturními částmi plastů. Do jeho těla se dostanou při líhnutí ve znečištěných vodách a podle nové studie je dopravuje dále vzduchem.

Článek

Nová studie britských expertů ukazuje, že se v létajícím hmyzu nachází miniaturní kousky plastů. Do těla komárů a jiného vodního hmyzu se dostávají při líhnutí ve vodě a zůstávají v nich i v dospělosti. Znečištění oceánů plastovým odpadem a následně i vzduchu vyvolává obavy, že jsou kontaminováni také ptáci a další tvorové, kteří se živí hmyzem.

„Přenos mikroplastů dospělými jedinci představuje potenciální cestu ke kontaminaci nových prostředí,” uvedli autoři studie.

Během experimentu vložili pracovníci nepatrné kousky polystyrenu do malých komárů a pozorovali je po dobu jejich životního cyklu. Zjistili, že částice z komárů nezmizely ani během životního cyklu a byly přítomny uvnitř vyvinutého jedince.

Ve světových oceánech se pohybuje více než 150 milionů tun plastu a podle Světového ekonomického fóra každoročně dalších osm milionů tun přibude. Ovlivňují ryby, ptáky, mořské savce a mohou poškodit mořské ekosystémy, jako jsou korálové útesy. Studie z roku 2015 odhaduje, že celkové množství plastů v oceánech by se mohlo do roku 2025 ztrojnásobit.

„Informace, že plast může být přenesen z larvální fáze do dospělého komára, který pak slouží jako potrava pro velké množství zvířat, zdůrazňuje naléhavost, s jakou potřebujeme drasticky snížit spotřebu plastů,“ uvedla Emma Priestlandová z charity Přátelé Země.

Reklama

Související témata:

Doporučované