Hlavní obsah

Plat 240 tisíc měsíčně. Přehled profesí, kde si na peníze stěžovat nebudete

Foto: GettyImages, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nezaměstnanost opět klesla, firmy si přetahují zaměstnance. Ve kterých oborech se bere nejvíce?

Článek

Většině firem v České republice se zatím vyhýbá úbytek zakázek, který v některých oborech už hlásí německá ekonomika, ale i další vyspělé státy. Český hrubý domácí produkt stále roste a pro zaměstnance to má jeden příjemný dopad: s ekonomikou rostou i částky na jejich výplatnicích.

Výzkumná společnost Hays Czech Republic sestavila přehled typických mezd v nejlépe placených oborech. V analýze vychází z informací společností, které u ní poptávaly uchazeče na více než 7,5 tisíce pracovních míst, a dat 22 tisíc kandidátů, se kterými ve sledovaném roce spolupracovala. Podívejte se tedy, které profese mají to štěstí, že berou desítky a někdy stovky tisíc korun měsíčně:

Tou absolutně nejlépe placenou pozicí v České republice z těch, které zkoumala Hays Czech Republic, je vedoucí obchodní ředitel (chief commercial officer) v oboru obchod a marketing se zaměřením na IT a logistiku. Měsíčně bere typicky 240 000 korun, maximum platu vychází dokonce na 325 000. Vedoucí obchodní ředitel zajišťuje růst společnosti skrz její podíl na trhu a zodpovídá se přímo samotnému řediteli.

Celý obor podle Hays roste díky vývoji technologií a rozšiřování do nových regionů. V oblasti online marketingu uchazeči o práci vědí, že si mohou říct o víc peněz. Společnosti si je mezi sebou přetahují jen pomocí dobrých mzdových nabídek.

Pracovní trh v napětí

Míra nezaměstnanosti loni klesla o dalších 0,2 % na současných 2,6 %. Na jednoho zaměstnance tak připadají skoro dvě volné pozice. Neplatí to ale pro regiony s plnou zaměstnaností, jako je Praha, kde na jednoho zaměstnance připadá až pět volných pozic. Zaměstnavatelé ale začali být obezřetnější kvůli očekávání blížící se krize, píše ve své analýze Hays.

Uchazeči o práci kladou velký důraz na rychlost a kvalitu komunikace se společnostmi, píše Hays. Podle analýzy uchazeči o práci očekávají, že je firma bude informovat o přijímacím řízení průběžně, očekávají konstruktivní zpětnou vazbu, i tu negativní, a nedostatečná komunikace může nakonec způsobit, že uchazeč nabídku práce odmítne.

Firmy jsou naopak ochotny počkat si na ideálního uchazeče i za cenu toho, že pozice zůstane nějakou dobu neobsazena.

S nedostatkem uchazečů o práci se pak dlouhodobě potýká obor právních služeb. Podle Hays to komplikuje i odliv absolventů do státní sféry. Tam si sice nevydělají tolik, zato se jim zlepší work-life balance, kdy se sníží nároky ze strany zaměstnavatele. Právní koncipient bere okolo 160 Kč na hodinu a je jich na trhu největší nedostatek. Jako společník nebo vedoucí právního oddělení by pak mohl dosahovat až na mzdu 200 000 Kč měsíčně.

Lidé vyhledávají i dočasná zaměstnání

Vysokou poptávku po zaměstnancích firmy často řeší i přes dočasné a externí zaměstnance. Tuto pozici vyhledávají převážně mladí lidé. Nejlépe placenými dočasnými pozicemi jsou seniorní účetní a IT pozice. Berou minimálně 180 až 250 Kč na hodinu.

Na dočasné pozice se více uplatní i cizinci s kombinací jazyků. Podle Hays se tak řeší nedostatek místních uchazečů se znalostmi požadovaných jazyků.

Reklama

Související témata:

Doporučované