Hlavní obsah

Plat i pro ty, kteří vůbec nepracují: 6600 korun měsíčně. Na víc nemáme, spočítal ekonom

Dávky podle Finska: Jak by zaručený příjem dopadl v Česku?

 

Reklama

Finsko zkouší od nového roku experiment s jistým příjmem na vzorku svých obyvatel. Má smysl uvažovat o podobném nápadu v Česku?

Článek

Dva tisíce náhodně vybraných nezaměstnaných Finů od ledna dostává od státu garantovaný příjem v přepočtu zhruba patnáct tisíc korun. Tyto peníze jim nikdo v příštích dvou letech nevezme, a to i v případě, že si najdou práci. Experiment má ukázat, zda-li není možné dramaticky zjednodušit sociální dávky.

Takzvaným nepodmíněným příjmem se zabývají i experti v České republice, a to i přesto, že Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve řeklo, že se do podobného pokusu pustit nechce.

Ekonom David Marek z poradenské společnosti Deloitte propočítal, že Česká republika by mohla vyplácet všem svým občanům včetně důchodců základní příjem 6600 korun. Jde o součet objemu sociálních dávek, ke kterým se připočítávají i peníze, jež stát nevybere, protože dává daňovou slevu na poplatníka.

Hosté ve studiu

David Marek, ekonom poradenské společnosti Deloitte

Štěpán Mairovský, sociální vědec

„Obávám se, že tato částka nepokryje všechny základní potřeby,“ říká Marek, podle kterého by smysluplná zaručená mzda musela činit 13300 korun. „Pokud bychom to ale chtěli ufinancovat, tak by v rozpočtu chybělo více než bilion korun,“ propočítal Marek.

Podle Štěpána Mairovského, sociálního vědce, má v České republice smysl se bavit o garantované mzdě zejména kvůli zjednodušení a zprůhlednění sociálního systému. Garantovaný příjem by také pomohl Čechům podle Mairovského k aktivnějšímu hledání práce.

„U nás existuje past neaktivity. Lidé, kteří nemají práci a pobírají sociální dávky, tak ve chvíli, kdy nastoupí do zaměstnání, tak rozdíl oproti dávkám je velmi malý," říká Štěpán Mairovský.

Pusťte si speciální studio Seznam Zprávy o zaručeném příjmu a o tom, jak by finský experiment vypadal v českých podmínkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované