Hlavní obsah

Platebním terminálem zahnal teroristu u druhé mešity

Muž se postavil střelci s platebním terminálem.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Abdul Aziz pravděpodobně zabránil tomu, aby při pátečním teroristickém útoku zemřelo ještě více lidí. Proti ozbrojenému muži se postavil s platebním terminálem. Sklem auta teroristy poté prohodil zbraň.

Článek

„Když mi došlo, že jsou lidé v nebezpečí, zakřičel jsem, ať si lehnou na zem. Ale oni váhali. Váhali do té doby, než střelec vypálil první dávku. Ta rozbila okna a zasáhla osobu uvnitř. Až pak jim došlo, že je to vážné,“ popisuje začátek útoku na linwoodskou mešitu její imám Latef Alab. „V ten moment však vyběhl bratr, přemohl ho (teroristu) a tím nás zachránil.“

Zmíněný bratr, jak si muslimové mezi sebou často říkají, byl Abdul Aziz. Osmačtyřicetiletý otec, který se přišel pomodlit spolu s ostatními. V momentě útoku popadl první věc, co mu přišla pod ruku a vyběhl naproti střelci. „Pojď sem!“ křičel.

Proti zbrani se tak postavil s platebním terminálem. Zatímco jeho dva synové ve věku 5 a 11 let na něj křičeli, ať se vrátí dovnitř, Aziz se rozhodl, že zkusí teroristu odlákat. To se mu také povedlo. Útočník se lekl, upustil jednu ze zbraní a utíkal do auta pravděpodobně pro další. Tehdy po něm Aziz hodil již zmíněný přístroj. Útočník se skutečně vrátil s novou puškou a začal po Azizovi střílet, ten však kličkoval mezi auty, čímž nepříteli znemožnil správně zamířit.

Při svém ústupu našel zbraň, kterou již předtím extremista upustil. Zvedl ji a zkusil z ní v sebeobraně vystřelit. Zásobník byl sice prázdný, ale terorista se začal vracet směrem k autu, pravděpodobně pro další munici.

Aziz proti vozu hodil jinak nepoužitelnou zbraň, čímž rozbil okno. „To ho asi vylekalo. Asi myslel, že jsem po něm vystřelil. Nadával mi, křičel, že nás všechny zabije, ale odjel,“ dodává muž, který se dokonce rozhodl běžet za autem. Za hrdinu se však nepovažuje. „To by mohl udělat každý. Nepřemýšlel jsem, moje tělo fungovalo na autopilota. Necítil jsem strach. Věřím, že Alláh se prostě rozhodl, že ještě není čas, abych zemřel.“

Zatímco v mešitě Al Noor zabil střelec 41 lidí, v mešitě Linwood bylo mrtvých sedm, osmá oběť zemřela na následky zranění v nemocnici. Výrazně nižší číslo je pravděpodobně do značné míry zásluhou Azize. V mešitě, ze které vyběhl přímo proti smrtelnému nebezpečí, se v době útoku nacházelo přes osmdesát věřících. Imám Alabi potvrzuje, že by počet zavražděných byl výrazně vyšší. „Pokud by se (střelec) dostal do mešity, pravděpodobně bychom tu už nebyli,“ sklonil poklonu před mužem, který riskoval vlastní život, aby zachránil desítky jiných.

„Byl jsem v mnoha zemích, ale tahle je jedna z těch krásných,“ mluví Aziz o Novém Zélandu, kam se přestěhoval z Austrálie, ve které žil 25 let a do které uprchl z Afghánistánu. Obavy o svou bezpečnost prý nemá, lokalita je podle něj mírumilovná.

Reklama

Doporučované