Hlavní obsah

„Platíme dobře a férově.“ Proč je vedení druhé největší banky v Česku překvapené hrozící stávkou?

Stávková pohotovost nás překvapuje. Odboráři kopou za sebe, říká manažerka ČSOB.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Za šestnáct tisíc hrubého už u nás nikdo nepracuje, odráží kritiku za nízké platy v ČSOB členka představenstva banky Marcela Suchánková. Odbory minulý pátek vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli sporu o kolektivní smlouvu do roku 2020.

Článek

Banka se 17miliardovým loňským ziskem platí podle Moderních odborů své zaměstnance málo. Suchánková ale nátlak ve Výzvě zpochybňuje. Tvrdí, že Moderní odbory zastupují jen část zaměstnanců a kopou podle ní hlavně za sebe.

„Průměrná mzda v ČSOB je nějakých 47 tisíc korun. Loni si zaměstnanci polepšili o 8 procent (Pozn. red.: V původní verzi textu jsme nepřesně uvedli citaci "loni jsme mzdy zvedli o osm procent". Za nepřesnost se omlouváme.), letos i s benefity o 6,6 procenta. Kolik si zaměstnanci vydělají, záleží především na jejich výkonu. Naši lidé jsou placeni dobře a férově,” říká.

ČSOB patří k nejziskovějším českým firmám, jen loni vydělala svému vlastníkovi - belgické KBC - 17,5 miliardy korun. Podle propočtů odborové centrály ČMKOS jen v letech 2012 až 2016 činil její zisk 70 miliard.

„S platem pod 17 tisíci korunami jsme měli ještě před navyšováním jednoho člověka na pozici v archivu,” odráží Suchánková kritiku odborové šéfky Ladislavy Spielbergerové. Ta tvrdí, že v ČSOB stále pracují lidé i za 16 tisíc hrubého. Nebo že v regionech platy zaměstnanců i po 15 letech převyšují jen lehce 20 tisíc korun.

Jak chce vedení zabránit stávce v bance, která paradoxně získala ocenění Randstad Award pro nejatraktivnějšího českého zaměstnavatele v oboru? Kolik zaměstnanců ČSOB podle Suchánkové vlastně stávku podporuje? A kolik lidí v ČSOB je spokojených se svou mzdou?

Suchánková v úvodním videu vysvětluje, jaké nové formy zaměstnávání banka lidem nabízí a proč sází na flexibilitu. Popisuje i to, proč v pražské centrále ČSOB nebude mít každý pracovník své stálé pracovní místo u jednoho psacího stolu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované