Hlavní obsah

Pláže jsou prázdné jako nikdy, hlásí bankéř. Pošlete nám také fotku

Radovan Vávra komentuje situaci na chorvatské hotelové pláži.Video: @vavraradovan

 

Reklama

K moři zatím vyrazilo mnohem méně lidí, než je obvyklé, a pláže jsou díky tomu mnohem volnější. Pokud máte stejnou zkušenost, pošlete nám fotografii.

Článek

Do Chorvatska míří vlaky s českými turisty, další tisíce Čechů pojedou po vlastní ose nebo s cestovkou. Jenže zatím se letos hromadné stěhování národů směrem na jih nekoná.

Sami Chorvati připouštějí, že to zatím vypadá, že budou jejich hoteliéři, recepční i číšníci vůči turistům v početní převaze a děsí se závěrečného účtu na konci sezony. Ekonomika země je totiž na každoročním přílivu turistů životně závislá. A navzdory dohodě, že nebudou snižovat ceny, nakonec i většina chorvatských hoteliérů zavelela k ústupu a ceny snížila.

„Doufáme, že se zvýší počet turistů. V současné době jich je v Chorvatsku asi 300 000,“ řekl ve středu ministr turistiky Gari Capelli, když vítal vlak s českými turisty. Dodal, že vlak z Prahy bude jezdit denně a že se na něj už prodalo okolo 30 000 jízdenek. A to přesto, že znovu začal stoupat počet nových případů nákazy koronavirem po uvolnění protinákazových opatření po celé Evropě a Slovinsko se pro turisty uzavírá.

Málo turistů může sice znamenat zásadní ránu pro chorvatskou ekonomiku, pro turisty to však může představovat příležitost, jak cílovou destinaci poznat v mnohem komornějším nastavení.

Chorvatské pláže, alespoň ty u luxusních hotelů, jsou podle zprávy od investora a bankéře Radovana Vávry volné, a tak by vůbec nebyl problém dodržet pravidlo dvoumetrového odstupu. Přitom se po něj obvykle kvůli lehátkům nedá projít. Ale vzhledem k počtům turistů to patrně nebude jen výsada hotelů ověnčených hvězdami.

Pokud jste vyrazili k moři a místo davů jste na pláži narazili jen na písek či oblázky, pošlete nám fotografii na adresu prazdneplaze@seznam.cz. Přidejte prosím informaci s přesným popisem místa, kde jste fotografii pořídili.

Reklama

Doporučované