Hlavní obsah

Plná náplavka? Hřib chce Pražany pustit do lesů. Podle Hamáčka nechápe problém

Foto: Profimedia.cz

Přeplněná pražská náplavka 30. března.

Reklama

Spor o to, jestli pustit obyvatele hlavního města do přírody v okolních okresech Praha-západ či Praha-východ, trvá.

Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib znovu apeloval na to, aby Pražané mohli za procházkami a sportem do přírody i v okresech Praha-východ a Praha-západ. Reagoval tak na kritiku, že vltavská náplavka nebo některé pražské parky jsou s teplejším počasím plné lidí.

„Pražané zaplnili pražské parky a náplavku, protože nemají jinou možnost, kam vyrazit v těchto skoro až letních teplotách do přírody. Pomohlo by to rozptýlení lidí do většího prostoru,“ uvedl Hřib.

Praha o takové opatření žádala již dříve, ale neúspěšně. Podobnou výjimku přitom dostali například Brňané. Městské části Brno-město a Brno-venkov jsou pro účely vládních opatření brány jako jeden okres.

Ani tentokrát ale pražský primátor nepochodí. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka se nic měnit nebude. „Pan primátor nepochopil, v čem je problém. Problém není, že tam byli lidé, problém byl, že neměli roušky. Pokud se budou chovat takto, bude jedno, kam jedou,“ řekl Hamáček.

Podívejte se, jak pěkné počasí vyhnalo lidi ven po celé Evropě.

+6

Policejní kontroly

Na náplavce podle něj bude stálá policejní hlídka, aby se neopakovala situace z úterý, kdy u řeky byly davy lidí bez roušek a popíjely alkohol. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová dnes řekla, že v úterý odpoledne a večer policisté provedli v centru asi 1 600 kontrol.

Pražští strážníci řešili podle ČTK v uplynulých 24 hodinách 889 porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Nejčastějším prohřeškem bylo nezakrytí dýchacích cest a lidé porušovali rovněž zákaz vycházení po deváté hodině. Většinu případů hlídky řešily domluvou.

Pražští politici si dlouhodobě stěžují na to, že lidé ve městě nemají dost parků, kam by se mohli rozptýlit. Nesmí ani odjet na chaty a chalupy, které často mají v okolí Prahy.

Některé pražské městské části už dříve nedaly na doporučení vlády uzavřít dětská hřiště. Rodiny by podle nich přišly o jedno z posledních míst, kam s dětmi smějí.

Anketa

Měli by obyvatelé Prahy dostat povolení cestovat do okresů Praha-východ a Praha-západ?
Ano.
65,5 %
Ne.
34,5 %
Celkem hlasovalo 5560 čtenářů.

Reklama

Doporučované