Hlavní obsah

Plošné testování v OKD odhalilo dva nakažené zaměstnance

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Během tří dnů minulého týdne byly v OKD odebrány vzorky více než 4 800 lidí.

Reklama

Další vlna plošného testování v těžební společnosti OKD na Karvinsku odhalila dva zaměstnance nakažené nemocí covid-19.

Článek

Mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že během tří dnů minulého týdne byly odebrány vzorky více než 4 800 lidí. Plošné testování zaměstnanců firmě nařídila krajská hygienická stanice. Testy už na Karvinsku odhalily několik set případů nákazy.

„Během tří dnů minulého týdne vytvořilo OKD dvě odběrová místa. Podařilo se udělat testy více než 4 800 lidí. Jednalo se o zaměstnance Dolu ČSM-Sever, ČSM-Jih, ČSA a Lazy,“ uvedla Chattová. Dnes se odběrové místo přesunulo na Důl Darkov. „Testování pomocí rapid testů je naplánováno až do středy,“ dodala mluvčí.

Nákaza i mezi zdravotníky.

Hygienici OKD předali 8 000 rychlotestů, všichni pracovníci dolů mají být otestováni do konce června. „Bude se jednat o organizované testování. Zaměstnanec přijde v konkrétní den a hodinu, pokud bude negativní, bude pokračovat v práci. Pokud by test byl pozitivní, bude pak odeslán na PCR test,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Důl Darkov je jedním z ohnisek nákazy. V souvislosti s ním hygienici evidují zhruba 500 nakažených. Mezi nimi více než 300 zaměstnanců dolu a přes 150 jejich příbuzných.

Na Dole Darkov už se uskutečnily dvě etapy plošného testování. Minulý týden krajská hygienická stanice nařídila OKD testování všech zaměstnanců.

Těžba uhlí je zastavena jen na Dole Darkov, zbývající tři doly jsou omezeny pouze zkrácením pracovní doby o jednu hodinu a změnou systému ze čtyřsměnného na třísměnný tak, aby se směny mezi sebou nepotkávaly.

Dezinfekce Dolu Darkov:

+18

V celém Moravskoslezském kraji bylo od počátku pandemie pozitivně testováno 2 001 lidí. Už 1 122 z nich se koronaviru zbavilo.

Hygienici své nařízení, které se týká OKD, zdůvodnili právě snahou o ochranu veřejného zdraví a zabránění šíření nákazy.

Reklama

Doporučované